Zilele Culturale Maghiare la Cluj-Napoca. Ediția a XI-a. „Totul e modest anul acesta”

În perioada 19-21 august 2020 vor avea loc, la Cluj-Napoca, Zilele Culturale Maghiare, care au ajuns la a XI-a ediție.

Cu această ocazie se vor desfășura aproximativ 100 de evenimente în aer liber. Pe parcursul desfășurării activităților din cadrul festivalului, respectarea măsurilor de prevenire a infectării cu virusul COVID-19 vor fi obligatorii, atât pentru public, cât și pentru organizatori.

„În calitate de organizatori, știm foarte bine că în situația actuală, seria noastră de manifestări va fi un fenomen inovator, în comparație cu practica anilor trecuți, dar sunt în măsură să-i asigur cu conștiința împăcată pe toți participanții că, fideli sloganului „Cât se poate!” din anul acesta, am întreprins totul pentru a veni cu o ofertă de programe de cea mai înaltă ținută, care respectă și cadrul legal impus de autorități. În anii trecuți am demonstrat un lucru: comunitatea participanților la Zilele Culturale Maghiare din Cluj este o comunitate ordonată, disciplinată și responsabilă. Credem că, având aceste atuuri, vom putea completa seria destul de lacunară a festivalurilor de vară din anul acesta, cu o grupare de evenimente de organizare. Pentru a atinge acest obiectiv, avem nevoie în primul rând de cooperarea publicului, căci numai în această manieră îi vom putea ști în siguranță pe cei dragi și pe prietenii noștri”, a anunțat Gergely Balazs, organizatorul principal al ZCMC.

Gergely Balazs, consilier local și președintele Asociației Clujul Comoară, care este unul dintre organizatorii acestui festival de la Cluj-Napoca, a afirmat, în exclusivitate pentru transparentnews.ro, că anul acesta sărbătoarea va fi una modestă, în contextul pandemiei de coronavirus:

„Este mai modest decât ce am realizat în anii precedenți. Acum, nu avem zece zile, așa cum era odată, avem numai trei zile și mult mai modest, cu maxim 500 de oameni într-o locație. Nu avem invitați. Poate veni oricine. Totul e conform tuturor ordonanțelor și restricțiilor, așa cum se poate”, a spus  Gergely Balazs

În legătură cu programul evenimentelor, Gergely Balazs a mai spus că: „Vor fi maxim 500 de persoane, inclusiv în Piața Unirii, cu înregistrarea înainte de evenimente. Avem numai concerte cu muzică simfonică și muzică populară. Fără concerte pop și rock. Asta e o sărbătoare care va fi organizată într-un cadru mai modest”.

Din experiența anilor trecuți, la asemenea evenimente au fost dezbateri pe diferite tematici care s-au ținut exclusiv în limba maghiară. Și anul acesta, chiar dacă nu vor mai fi la fel de multe, totuși, în programul organizatorilor figurează și astfel de evenimente. Pentru a fi înțelese și de nevorbitorii de limbă maghiară, deoarece vor participa și persoane din mass-media, precum și turiști străini, ar trebui să existe traducere, capitol la care organizatorii nu se doresc carențe, deși au existat.

„Stiți cum s-a întâmplat și în anii precedenți. Vor fi dezbateri și vom vedea cum rezolvăm problema. Ce se poate traduce, traducem. De exemplu, vom difuza filme seara în 19 și 20. Două filme vor fi subtitrate în limba română. Și toate programele care se pot traduce. Un concert de muzică populară nu se poate traduce. Ce se poate, traducem”, a mai spus Gergely Balazs.

Purtarea măștii de protecție, folosirea dezinfectantelor de la intrarea în spații și respectarea distanței de 1,5 m între participanți vor fi obligatorii la manifestările festivalului. În momentul sosirii la evenimentul dorit, participanților li se va lua, obligatoriu, temperatura la intrare. Persoanele care prezintă o temperatură mai mare de 37,3 grade Celsius sau care vor prezenta simptome de infecție respiratorie, cât și cele care refuză verificarea temperaturii, nu vor putea participa la eveniment.

După terminarea fiecărui program, organizatorii se vor ocupa de dezinfectarea perimetrului. Anul acesta nu se vor mai oferi băuturi și mâncăruri spectatorilor.

„Chiar dacă anul acesta asistăm la un număr mult mai mic de evenimente și cu o durată mult mai scurtă decât cea cu care ne-am obișnuit, am încercat să menținem un program variat și bogat, pentru toate gusturile”, a susținut Szabo Lilla, directorul de programe al festivalului.

Cum,  orice eveniment necesită fonduri pentru ca acesta să se poată desfășura, și pentru Zilele Culturale Maghiare a fost nevoie de bani. Gergely Balazs a mai precizat, pentru transparentnews.ro, că această ediție este organizată pentru prima oară în exclusivitate din fonduri proprii.

„Din punct de vedere financiar, anul ăsta am spus că nu depunem proiecte, din cauză că nu vrem să facem ceva ce nu s-ar cuveni. Acuma, toată lumea se strânge puțin de brâu. Și asta facem și noi.  Noi nu am cerut sprijin financiar nici din partea autorităților locale, nici din cele județene. Am făcut totul din fonduri proprii. Se putea, dar nu am depus proiecte. Avem fonduri proprii pentru a organiza ceva modern. Facem fără nimic exagerat”, a mai spus organizatorul.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *