Proteste, crime și anarhie în SUA. Donald Trump trimite armata pe străzi. „Nu vom tolera…”

Foto: ziarulfinanciar.ro

Președintele american Donald Trump a anunțat că va lua măsuri drastice după ce în Kenosha, statul Wisconsin au fos comise mai multe jafuri iar un bărbat a fost împușcat.

În localitatea Kenosha din statul Wisconsin, SUA doi bărbaţi au fost ucişi marţi, în cursul celei de-a treia nopţi de proteste violente. De asemenea, un alt bărbat de culoare a fost împușcat în spate de mai multe ori de către polițiști.

În aceste condiții, președintele Donald Trump a anunțat că va trimite  întăriri, trupe ale poliţiei şi soldaţi ai Gărzii Naţionale pentru a stopa valul de proteste din această localitate.

„Nu vom tolera jafurile, incendiile criminale, violenţa şi anarhia pe străzile americane”, a indicat preşedintele american pe Twitter, la trei zile după ce un afro-american în vârstă de 29 de ani a fost grav rănit de poliţie duminică.

Donald Trump a indicat că guvernatorul democrat al statului Wisconsin, Tony Evers, a acceptat trimiterea, miercuri, a unor întăriri federale la Kenosha, un oraş cu 170.000 de locuitori situat pe malul lacului Michigan, între Milwaukee şi Chicago.

„Voi trimite poliţia federală şi Garda Naţională la Kenosha pentru a restabili LEGEA şi ORDINEA!”, a insistat miliardarul republican, care a făcut din aceasta una dintre temele campaniei sale pentru alegerile prezidenţiale din 3 noiembrie.

Protestele de la Kenosha au început după ce poliţiştii l-au doborât gloanţe pe Jacob Blake, un afro-american în vârstă de 29 de ani, în faţa celor trei copii ai săi. Potrivit martorilor, polițiștii care l-au împușcat pe bărbatul de culoare nu știau că în mașina unde a fost împușcat, cei trei copii ai victimei.

Incidentul de duminică a ajuns cunoscut datorită unor înregistrări video difuzate online, în care se vede că Blake se îndepărta de poliţiştii care îl ameninţau cu armele şi încerca să intre în automobilul său, unde se aflau copiii.

Patru din cele şapte focuri de armă trase de agenţi l-au nimerit pe bărbat, care a supravieţuit cu ajutorul unei intervenţii chirurgicale, dar a rămas paralizat şi, potrivit unor membri de familie şi unor avocaţi, „se luptă să nu moară”.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *