Marko Bela, între minciună și adevăr. Declarații șocante! „Transilvania nu poate să revină Ungariei”

Marko Bela, fostul preşedinte al UDMR, a băgat bățul prin gardul guvernului de la Budapesta, condus de premierul Viktor Orban, făcând câteva declarații care au șocat nu numai pe susținătorii acestuia, dar și pe politicienii maghiari din România.

Într-un interviu acordat de Marko Beka publicației maghiare 24.hu, cel mai popular site de știri din Ungaria, acesta nu a făcut plecăciuni spre șeful Executivului ungar.

Bela a criticat poziția rebelă a premierului ungar față de Uniunea Europeană, dar a și atins un punct nevralgic între Ungaria și România.

„Transilvania nu poate să revină Ungariei, deoarece românii sunt în majoritate de mult timp, iar astăzi aici locuiesc douăzeci și ceva la sută maghiari și șaptezeci și ceva la sută români. Situația este complicată și de faptul că cei douăzeci și ceva la sută nu au o distribuție omogenă, deoarece în estul Transilvaniei, în partea mai îndepărtată de granița ungară, în cele două județe din Secuime se concentrează populația maghiară, acolo suntem prezenți în procent de șaptezeci-optzeci la sută, în altă parte suntem minoritari sau chiar o diasporă.

Toate acestea în sine fac inutilă această amărăciune continuă despre apartenența Transilvaniei. Desigur, este un alt subiect faptul că ceea ce este acum este rău, iar pentru Transilvania ar trebui creat un statut administrativ specific. Pentru acest statut ar trebui să se lupte”, afirmă Marko Bela (68 de ani).

Fostul vicepremier al României și președinte al UDMR se declară îngrijorat din cauza conflictelor dintre guvernul lui Viktor Orban și Bruxelles. Asta în timp ce influența Bucureștiului la Bruxelles ar fi în creștere.

„Mă îngrijorează mai degrabă faptul că relația dintre guvernul român și cel maghiar s-a restrâns la minimum. Și mă îngrijorează și faptul că în timp ce influența guvernului român crește la Bruxelles, scade influența conducerii ungare aflate într-o continuă luptă cu Uniunea”, a mai spus Marko Bela.

Marko Bela – politicianul mereu sincer?

În lunile de dinainte de pandemie (februarie 2020), Marko Bela s-a făcut remarcat prin rostirea unor adevăruri incomode, care priveau atât România, dar și Ungaria și UDMR, pe fondul scandalului de ură și intoleranță, manifestate de locuitorii din comuna Ditrău, județul Harghita, față de doi lucrători veniți din Sri Lanka. Fostul președinte al UDMR a acordat un interviu portalului de limbă maghiară din România, Transindex, în cadrul căruia a lămurit că, prin politica și discursurile promovate, FIDESZ (partidul lui Viktor Orban) şi UDMR sunt principalii vinovaţi pentru ceea ce se întâmplă în localitatea Ditrău, în care locuiesc aproximativ 5.000 de persoane.

În trecut, Marko Bela nu s-a ascuns după deget și a spus clar că UDMR este interesată de autonomia pe criteriu etnic maghiar, un element neeuropean și ilicit în Uniunea Europeană, pe care actuala conducere a UDMR a învățat să îl ascundă în spatele discursului despre „drepturile colective ale minorităților naționale tradiționale”.

„Obiectivele noastre trebuie sa fie modernizarea Transilvaniei și autonomia secuimii și a altor comunități maghiare”, a spus Marko Bela în campania electorală din anul 2008.

„Sprijinim orice formă de autonomie, inclusiv cea pe criterii etnice. UDMR și-a ales direcția spre care vrea să meargă și anume politica parlamentară, o politică bine gândită a diferitelor alianțe, obținerea unor schimbări prin instrumente parlamentare și prin coaliții guvernamentale dacă există condiții potrivite și trebuie să mergem mai departe în această direcție”, a arătat Marko Bela.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *