Șocant! Capela mortuară, sală de clasă?

Primarul Anastase Moraru și viceprimarul Jenică Curcă din Isaccea, județul Tulcea, au decis ca elevii din patru clase de la școala din localitate să înceapă cursurile la capela mortuară.

Potrivit deciziei Inspectoratului Școlar Județean Tulcea, elevii de la școala generală și liceul din Isaccea au început noul an școlar după scenariul verde.

Cum nu au fost raportate îmbolnăviri cu COVID -19, toți elevii au trebuit să meargă la școală în prima zi a anului școlar.

Numai că elevii, dar și profesorii au avut de întâmpinat unele situații greu de imaginat.

Elevii nu au practic unde să-și desfășoare orele de curs, deoarece, atât școala generală, cât și liceul sunt în reparații.

Termenul de execuție asumat de constructori pentru una dintre clădiri a fost 31 august 2020, iar pentru cealaltă, 28 februarie 2021.

Cum lucrările au început încă din primăvară, constructorii aveau posibilitatea ca aceste reparații să fie terminate până acum, mai ales că în perioada de pandemie școlile au fost închise, iar cursurile au fost suspendate.

Dar, nu numai pandemia a afectat școlile din Isaccea, ci și ploile. Din cauză că acolo erau șantiere apa de ploaie a făcut ravagii. Sălile de clasă erau atât de pline cu apă că au trebuit sparte zidurile pentru a putea fi evacuată.

Capela mortuară, sală de clasă pentru elevi

Autoritățile, precum și Inspectoratul Școlar nu au fost interesate de soarta elevilor. Și cum vara nu-i ca toamna, iată că a început anul școlar și la cele două unități școlare este dezastru.

Desigur, primarul și viceprimarul din localitate știau despre situație dar nu au luat nicio măsură chiar dacă timpul trecea, iar anul școlar bătea la ușă.

Și acum lucrătorii muncesc la renovarea școlii și a liceului. Constructorii spun că cele două unități școlare vor fi gata abia în ianuarie 2021.

În această situație, primarul și vicele au decis ca elevii să vină la cursuri în alte locuri.

„Școala” se va face așa: ba înghesuiți în sala de sport câte 4 clase, ba câte două clase prin atelierul școlar, printre bancurile de lucru, polizoare și diverse scule, ba chiar în capela mortuară.

Reprezentanții Liceului „Constantin Brătescu” au transmis în cursul zilei de luni că elevii vor face orele în sala de masă a bisericii, și nu în capela mortuară. 

Preotul Padnevici Igor care slujește la Biserica “Sf.Gheorghe” „a pus la dispoziția Liceului Teoretic „Constantin Brătescu” – Isaccea trapeza și sala de conferințe. Ținem să menționăm a nu se face confuzia între „Capelă mortuară” și „trapeză”. În aceste două spații, absolut deloc folosite până la 14 septembrie 2020, s-au realizat acțiuni de curățenie și dezinfecție, astfel încât să se pună la dispoziția celor mici cele mai bune condiții. În ambele săli de clasă au fost amenajate spații pentru izolator și dotate cu materialele igienico-sanitare”, precizează conducerea Liceului din Isaccea.

Cum această decizie macabră a îngrozit părinții elevilor, aceștia se întreabă de ce nu se fac ore în sălile de ședință ale Primăriei. Răspunsul este simplu: pentru că PNL și PSD au făcut din aceste săli sedii de campanie.

Poate ministrul Educației, Monica Anisie le va da edililor din Isaccea o altă soluție la această situație macabră.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *