Începe campania de vaccinare gratuită. Anunțul ministerului Sănătății

Începe campania de vaccinare gratuită împotriva gripei. Ministerul Sănătăţii a achiziţionat 3 milioane de doze de vaccin gripal, dublu față de anul trecut.

Primele 300.000 de doze de vaccin antigripal au ajuns la DSP-uri, a declarat președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, Sandra Alexiu. 

„Nu e mult, dar e un început. Dacă se respectă programarea, la finalul săptămânii ar trebui să aflăm de la DSP dacă au venit primele doze și să putem face programări pentru pacienți”, a spus Alexiu.

Ea a subliniat că într-un sezon în care se combină cele două boli, măcar una pentru care există vaccin și teste rapide să poată fi prevenită.

Medicul a adăugat că grupele de risc pentru Covid-19 și gripă sunt aproximativ la fel, diferența fiind că la copii se manifestă mai puternic cea de-a doua boală.

În teritoriu au fost deja distribuite primele 330 de mii de doze. Celelalte vor ajunge în cabinetele medicilor la jumătatea lunii viitoare și în noiembrie.

Cantitatea de vaccin poate fi mărită până la 4 milioane de doze, în funcție de evoluția epidemiologică și de cerere, spune ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

Prioritate la vaccinare au cei cu vârsta de peste 65 de ani, cu boli cronice, copiii şi bătrânii instituţionalizaţi, personalul medical şi gravidele.

Specialiștii recomandă vaccinarea și pentru cei care nu sunt în categorii de risc.

Vaccinarea antigripală ar permite medicilor să poată stabili dacă în cazul unui pacient cu simptome care pot fi și de gripă, și de Covid – 19, se impune testarea pentru infectarea cu coronavirus.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *