Deputatul Marton Arpad, unul dintre cei mai longevivi parlamentari români, se pensionează. „Las locul celor tineri”

Deputatul UDMR Marton Arpad, vrea să iasă din viața politică și a anunțat deja că vrea să se pensioneze.

Arpad este parlamentar de 30 de ani, el intrând în Uniune încă de la înființarea acestei organizații.

Parlamentarul maghiar spune că motivul principal al retragerii sale ar fi că vrea să lase în locul său oameni tineri care să continue politicile UDMR.

„Am lucrat în Parlament timp de treizeci de ani. A fost suficient. Pentru că am împlinit vârsta de pensionare și ca orice pensionar am crezut de cuviință să termin pensionar și să las locul celor tineri care vor veni după”, a spus deputatul.

Întrebat dacă știe cine îi va lua locul în cadrul organizației, Arpad a spus, în exclusivitate pentru transparentnews.ro, că nu știe, deoarece, tinerii  își vor depune dosarele, vineri.

 „Nu sunt singurul pe care se poate baza. UDMR are o echipă destul de mare cu oameni serioși. Se va face acea procedură care este prevăzută în decizia CRU de alegere  a candidaților. Nu pot să dau date pentru că nu știu cine a depus solicitarea de a fi luată în considerare. Conform regulamentului nostru până vineri sunt depuse aceste dosare și pe urmă sunt analizate de către organele competente”, a afirmat Marton Arpad.

Parlamentarul UDMR spune că a avut în toată cariera sa politică multe acțiuni de succes, dar și eșecuri sau păreri de rău.

„Am avut foarte multe mari satisfacții. Printre altele și datorită mie, că am avut la vremea respectivă un succes la dezbaterea Constituției  din 91, că în România orice fel de cenzură este interzisă. Deci asta e una din cele mai mari satisfacții”.

Ceea ce regretă deputatul nu este legat de doleanțele Uniunii, ci este vorba despre libertarea presei, despre care spune că: „ Cel mai mare insucces este, din păcate, că foarte multe organe de presă abuzează de această libertate”.

Marton Arpad, chiar dacă renunță la viața politică, are o mare mulțumire, în sensul că în urma sa vor fi promovați tineri care vor să facă politica Uniunii.

„Este un proces de profesionalizare politică. Diferența e că pe vremea respectivă, la începutul anilor 90 majoritatea celor care am intrat nu am avut nici habar cum se face politică, însă, majoritatea dintre noi aveam o activitate bună dinainte și pentru segmentul nostru specific eram deja foarte buni cunoscători ai segmentului respectiv, adică, a situației maghiarilor din Transilvania.

Între timp, tinerii care au intrat în politică, începând de la autoritățile locale, în organizațiile specifice, pentru că noi nu avem o organizație a noastră a UDMR, ci avem o organizație de tineret separată, în care activează acești tineri care se interesează de politică.

Ei se pot profesionaliza. Există și la nivel universitar facultăți unde aceștia se pot profesionaliza. Mulți termină ASE  sau domeniile juridice, adică, au o profesionalizare mai mare a activității politice”, a mai spus deputatul.

Cea mai mare așteptare a lui Marton Arpad este ca în țară să fie stabilitate din toate punctele de vedere, pentru ca UDMR să-și poată negocia doleanțele într-o atmosferă de înțelegere.

„Eu cred că, în ultima vreme, de vreo câțiva ani, există o situație politică nestabilă. Și această luptă enormă cu zeci de guverne care se schimă mereu, cu tot felul de alegeri, cu momente în care se folosește așa-zisă cartea maghiară, în mod evident au stopat toate încercările comunității maghiare de a rezolva doleanțele în toate domeniile, așa cum sunt rezolvate în multe state europene.

Noi sperăm că, în urma alegerilor din decembrie, va exista o majoritate parlamentară stabilă, care poate propune și vota un guvern care să guverneze patru ani cu un președinte până la alegeri prezidențiale, fără alegeri europarlamentare sau locale și atunci, într-o situație politică stabilă se poate vorbi mai așezat, fără prea multe impulsuri, despre doleanțele noastre și despre modalitatea în care comunitatea majoritară din țară, română, poate accepta unele sau altele dintre aceste doleanțe”, spune deputatul UDMR.

Marton Arpad a mai spus că o mulțime de atacuri la adresa sa au jucat un rol în această hotărârea de a se retrage. Este cunoscută contribuția sa la modificarea legilor justiției în comisia condusă de Florin Iordache.

Deputatul UDMR a avut o contribuție importantă la modificările legilor justiției și codurilor penale în Comisia Iordache, susținând cu PSD modificările propuse de partidul condus de Liviu Dragnea.

După condamnarea fostului șef al PSD, Liviu Dragnea, deputatul maghiar a fost marginalizat de conducerea UDMR și a fost mutat din Comisia juridică în Comisia de cultură a Camerei Deputaților.

Cu toate acestea, Marton Arpad spune că are conștiința împăcată, deoarece, consideră că a făcut numai lucruri bune, el fiind ținta USR, care l-a atacat folosindu-se de dezinformări.

„În alt context social-politic aș fi reacționat altfel. Având în vedere tocmai această situație care actualmente am spus că există, a trebuit să înving durerile mele, mai ales că majoritatea acestora s-au bazat pe fake news vehiculate de USR.

Însă, eram conștient, având o activitate îndelungată politic, că orice încercare de a clarifica o situație sau alta ar da posibilitatea acestei formațiuni, foarte bine puse la punct, prin comunicarea unor astfel de știri, m-ar băga în si mai grea situație, pentru că e destul să zici de cineva că are vreo problemă, că pe urmă degeaba încearcă să se disculpe, că mai găsește altceva.

Și, atunci, că nu mai intru în această dezbatere cu ei văzând cum acționează și nu face bine nici organizației și nici sociețății maghiare.  Sunt convins că ceea ce am dorit eu să fac în activitatea mea era corectă, aplicarea fără ocolișuri a tuturor actelor normative internaționale, tratate , directive care se ocupă cu drepturile omului…avem muște directive netranspuse în legislația noastră.

Nu am dorit niciodată altceva, nu am fost omul nimănui, al penalilor sau altora, niciodată nu am comparat pe cei care sunt în stradă cu minerii, doar pe cei care i-au adus in stradă cu momentele de aducere a minerilor, făcute de Ion Iliescu. Deci, eu chiar mă simt confortabil, cu conștiința împăcată”, a mai spus Marton Arpad.

„Eu cred că una dintre aceste moșteniri ar fi câteva proiecte de lege care sunt încă în dezbatere parlamentară și cred că s-ar putea ca ele să fie trecute prin Parlament.

Cea mai importantă din punct de vedere a comunității maghiare este o prevedere constituțională pe care am reușit s-o introducem în 2003 în Constituția României, care printre legile organice, enumeră legea privind minoritățile naționale.

Ori, de 17 ani acest proiect de lege nu a putut să treacă prin Parlament. Am reușit să trecem în Constituție, dar legea în sine nu a apărut. Ar rezolva problema nu numai a minorității maghiare, ci a tuturor minorităților naționale. Există un proiect de lege depus în Guvernul Tăriceanu, care, modificat și găsit soluții pentru toate părțile, poate fi adoptat.

La fel și o explicitare a ceea ce înseamnă fostele proprietăți bisericești și arhivele bisericești. Eu cred că aceste legi pot fi adoptate, evident, cu modificări” a spus în încheiere Marton Arpad. 

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *