Ungaria, respectată, limba română, maltratată. Un deputat maghiar le bate românilor obrazul

În primele zile ale lunii septembrie ale anului curent (mai precis pe 7 septembrie 2020), la Cluj-Napoca a avut loc dezvelirea unei plăcuțe comemorative, cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la darea în exploatare a liniei de cale ferată Cluj-Napoca – Oradea. Atunci, în 1870, trecuseră doar trei ani de când provincia Transilvania fusese oferită de împăratul de la Viena pentru a deveni parte a Ungariei..

Pentru că plăcuța a fost dezvelită în timpul campaniei electorale, iar ea nu conținea textul comemorativ decât în limba română, reprezentanții locali ai Uniunii Democrate a Maghiarilor din România nu au lăsat să treacă evenimentul nebăgat în seamă. Dorind să aflăm mai multe despre acest nou prilej de apariție în presă a unor subiecte etnice, ne-am adresat deputatului Botond Csoma, președintele filialei Cluj a UDMR, căruia i-am adresat câteva întrebări. Acesta nu a ascuns că partea română a avut grijă să invite și partea ungară la ceremonie, însă vecinii noștri nu au trimis decât un mesaj, precum și faptul că românii nu au grijă de propria lor limbă, ignorând diacriticele, pe care maghiarii le consideră foarte importante:

Foto: https://koliver.wordpress.com

Domnule președinte, când ați constatat starea de fapt și care este răspunsul primit din partea responsabililor români, la semnalările dumneavoastră?
– Din presă am aflat totul. Din presă am aflat acum vreo trei săptămâni că s-a amplasat acea plăcuță comemorativă. CFR a amplasat plăcuța.
Considerați că autoritățile române au inaugurat placa în perioada campaniei, pentru ca protestele maghiare să fie considerate demagogice?
– Am făcut o cerere la Regională, în care am cerut să pună și în limba maghiară. Cred că este o cerere de bun simț. Având în vedere că și la acel eveniment când a fost inaugurată acea placă, au fost invitați și reprezentanții căilor ferate din Ungaria. Și si nu au putut veni din cauza pandemiei și au trimis un mesaj care a fost citit de un lucrător al CFR-ului și din acest motiv nu înțeleg, dacă tot au fost invitați din Ungaria, atunci și CFR-ul cred că recunoaște faptul că și autoritățile din Ungaria, la momentul respectiv au avut un rol în toată chestia asta cu calea ferată de la Oradea până la Cluj. Având în vedere și contextul istoric și spațiul intercultural, este o chestie de bun simț.
Să înțeleg că ați dori să fie trecuți pe plăcuță șefii stației, de etnie maghiară?
– Sunt două chestiuni diferite. Placa aceea cu șefii de stație e o poveste mai veche. Acum am cerut ca șefii de stație de dinainte de 1945 să fie trecuți și ei pe placă. Au fost trecuți ca necunoscuți, dar acum, cu placa aceasta,… e o placă distinctă, o placă comemorativă că acum 150 de ani, la 7 septembrie 1870 s-a inaugurat cale ferată între Oradea și Cluj. Și a fost o chestie în care s-a inaugurat această placă și am cerut ca această placă, adică, textul comemorativ să apară și în limba maghiară.
Acesta ar fi motivul nemulțumirii dumneavoastră
– Eu cred că a fost o scăpare a CFR-ului, că nu s-a gândit la chestia asta. Eu sper să se rezolve.
Care ar fi soluția, în viziunea dumneavoastră?
– Să fie pe placă și în limba maghiară. Atâta tot. Ar trebui să schimbe, nu știu dacă ați văzut, în limba română nu au folosit diacritice. Ceea ce pe mine m-a frapat. Să pui un text comemorativ cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la inaugurarea căii ferate dintre Oradea și Cluj și în limba română să nu pui diacritice în textul comemorativ pe placă. Când am văzut poza din presă și am văzut că apare textul în limba română fără diacritice nu mi-a venit să cred.
Reacția autoritățilo române care a fost? Le-ați atras atenția?
– Eu, ieri am depus această cerere, nu știu, aștept un răspuns. Încă nu am primit nimic, pentru că ieri am depus cererea, aici, la Regională, la Cluj.
Când credeți că o să primiți răspunsul?
– E un răspuns care are termen în 30 de zile.
În cazul absenței, cum veți acționa?
– Noi vom face și o interpelare și în Parlament. Nu m-am adresat direct ministrului Transporturilor. Dacă nu pot rezolva aici pe plan local, la Regională, atunci, vom face interpelare și mă voi adresa ministrului Transporturilor. Poate și la ministrul Culturii pentru că e vorba de limba română.
Ați solicitat sprijin de la factorii politici din zonă?
– Nu, nu am discutat încă, nici la Primărie, nici la Consiliul Județean pentru că această placă a fost inițiativa CFR-ului.

De menționat că pe zidurile gării din Cluj-Napoca se mai regăsesc plăcuțe similare sau care au tangență cu subiectul.

100 de ani
Deportările evreilor transilvăneni operate de jandarmeria hortystă
125 de ani

Foto: blogul Kiss Oliver; kronika.ro

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *