Atac terorist la Paris. Un profesor a fost decapitat. Atacatorul a fost împușcat de polițiști

Un profesor de istorie la colegiul-liceu Bois d’Aulne a fost decapitat, vineri, lângă Paris, după ce, de curând, le-a arătat elevilor săi caricaturi cu Profetul Mohamed, în timpul unei ore de liberă exprimare. Acestea au fost publicate de revista satirică Charlie Hebdo.

Poliția brigăzii criminale din Conflans Saint-Honorine, aflată la aproximativ cincizeci de km nord-vest de Paris, a fost chemată pentru o persoană suspectă care rătăcea în jurul unei școli, potrivit acestei surse.

În jurul orei 17:00, în Eragny, o comună din suburbiile de nord-vest ale Parisului, un echipaj de poliţie a văzut un individ care purta un cuţit. Când poliţia i-a cerut să pună arma jos, el a refuzat.

Prentru că era „agresiv şi ameninţa,” acesta a fost împuşcat, iar lângă el, poliţiştii au descoperit trupul unui om decapitat.

Victima este profesor de istorie la colegiul-liceu Bois d’Aulne, care, de curând, le-a arătat elevilor săi caricaturi cu Profetul Mohamed, în timpul unei ore de liberă exprimare.

Atacatorul, un bărbat de 48 de ani, de naționalitate algeriană, ar fi părintele unuia dintre elevii săi. El a fost împușcat mortal de poliție.

Oficialii nu au putut să se apropie de victimă imediat, deoarece atacatorul ar fi purtat o vestă cu explozibil.

Procurorul Antiterorism al Franţei a declarat că investighează atacul.

O sursă a poliţiei a spus că martorii l-au auzit pe atacator strigând „Allah Akbar” (Dumnezeu este mare – n.r.).

Preşedintele francez Emmanuel Macron urma să se deplaseze vineri seară la locul atacului

Şeful statului s-a întâlnit mai întâi cu celula de criza înfiinţată la Ministerul de Interne. Ministrul de interne Gerald Darmanin, aflat în deplasare oficială în Maroc, a revenit imediat la Paris după atacul terorist.

Parchetul naţional antiterorist francez a preluat ancheta deschisă pentru “asasinat în legătură cu o acţiune teroristă” şi “asociere infracţională teroristă criminală”
„A fost ucis pentru că a predat libertatea de exprimare”, a spus Macron despre bărbatul ucis. „Violența nu va câștiga, nu ne va diviza. Asta își doresc ei, însă pe noi asta ne va ține uniți”, a mai spus președintele francez. Șeful statului francez a mai transmis și un mesaj de condoleanțe pentru familia profesorului ucis, transmițând tuturor profesorilor din Franța un mesaj de susținere. „Întreaga națiune va fi alături de voi azi, mâine, pentru a vă proteja, apăra, pentru a vă permite să va faceți treabă”, a adăugat Macron.
Uniunea Națională a Învățământului Secundar a cerut personalului din învățământ să țină în școlile deschise din Franța, sâmbătă, 17 octombrie, la ora 11:00 dimineața, un minut de reculegere în memoria colegului lor ucis și în semn de solidaritate cu colegii, studenții și familia acestuia.

 Ministrul educației, Jean-Michel Blanquer, a transmis pe Twitter că uciderea profesorului este un atac asupra Republicii Franceze.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *