Decizie de ultimă oră a Ministerului Culturii. Este vorba despre dreptul de autor și a drepturilor conexe

Ca urmare a mai multor sesizări din partea artiștilor plastici și operatorilor culturali în legătură cu metodologia de taxare a operelor expuse public, Ministerul Culturii a luat decizia de modificare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Hotătârea Ministerului Culturii a fost făcută publică printr-un comunicat de presă, care a fost emis miercuri.

Cadrul actual legal limitează posibilităţile pe care atât Ministerul Culturii, cât şi Oficiului Român pentru Drepturile de Autor (O.R.D.A.), organ de specialitate în subordinea Guvernului, le au pentru elaborarea metodologiei organismelor de gestiune colectivă, privind domeniile de activitate reglementate prin Legea 8/1996.

„Ministerul Culturii nu are niciun fel de atribuţii cu privire la decizia de constituire a comisiei de negociere şi a metodologiei privitoare la organismele de gestiune; O.R.D.A., conform Art. 163 din Legea 8/1996, are obligaţia ca, în termen de 15 zile de la primirea cererii de iniţiere a procedurilor de negociere de către organismele de gestiune colectivă, utilizatorii sau structurile asociative ale utilizatorilor prevăzuţi la Art. 163, Alin. (3) lit. b) şi c), să elaboreze ordinul de constituire a comisiei de negociere; O.R.D.A nu este parte în negocieri şi nu poate interveni în negocierea dintre organismele de gestiune colectivă şi utilizatori”, se arată în comunicat.

EXPLICAȚIA MINISTRULUI CULTURII, BOGDAN GHEORGHIU

Îmbunătăţirea sistemului de gestiune a drepturilor de autor şi a drepturilor conexe şi prevenirea unor abuzuri se poate realiza doar prin modificarea Legii 8/1996.

„În spiritul transparenţei pe care am promovat-o încă de la preluarea acestui mandat, săptămâna viitoare voi anunţa componenţa grupului de lucru privind modificarea şi completarea Legii 8/1996.

Va fi o muncă în echipă cu specialişti din toate sectoarele culturale pentru a veni cu cele mai bune soluţii, durabile, astfel încât, drepturile tuturor artiştilor să fie apărate fără a lăsa loc interpretărilor sau portiţelor către abuzuri.

Nu putem accepta acţiuni de tip monopol care sunt în dezavantajul artiştilor”, a declarat Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *