Ratele la bănci, amânate! Măsură salvatoare pentru sute de mii de români

Florin Cîțu, ministrul Finanțelor a anunțat, luni, că în această săptămână va avea o discuție cu reprezentanţi din sistemul bancar despre amânarea plăţii ratelor.

Potrivit ministrului Florin Cîțu, această amânare a plăţii ratelor la credite nu va putea fi prelungită după jumătate anului viitor.

Măsura amânării ratelor la credite depinde de decizia EBA.

„Sunt anumite sectoare în economie care au nevoie în continuare de susţinere. Este clar că este o măsură pe care nu putem să o extindem mai mult de jumătate anului viitor. Depinde foarte mult de ce decizie ia EBA – asociaţia bancară europeană”, a declarat Florin Cîţu, la Timişoara.

Ministrul Finanţelor a explicat că a luat în calcul inclusiv varianta unui refuz din partea sistemului bancar.

„Rămânem în continuare. Chiar şi în cazul în care nu se permite, vom face ce am făcut pentru credite ipotecare. Statul va interveni şi va susţine pe termen scurt aceste efort. Statul recuperează, după sistemul actual, după cinci ani de zile”, a explicat ministrul de Finanţe.

REEŞALONAREA DATORIILOR ACUMULATE DE MEDIUL DE AFACERI

Până acum au apelat la măsura amânării plăţii ratelor pentru o perioadă de nouă luni, aproximativ 320.000 de clienți ai băncilor.

Ministrul Finanţelor a mai declarat că va propune reeşalonarea datoriilor acumulate de mediul de afaceri.

„După discuţiile cu mediul de afaceri, data limită pentru reeşalonarea datoriei acumulate de la începutul stării de urgenţă şi până în 25 octombrie, era 15 decembrie. Voi propune în şedinţa de  guvern, prelungirea până la 15 ianuarie. Mediul de afaceri spune că are nevoie de mai mult timp şi vom cere prelungirea datei limită”, a mai declarat ministrul.

Se vor elimina taxe în 2021

Ministrul a precizat că vor fi eliminate unele taxe şi că se va introduce factura electronică.

„Este foarte important. Nu introducem taxe, nu le creştem pe cele care le avem, din contră, eliminăm taxe. Bugetul, pe partea de venituri, estimăm că vom avea în primă lectură sau vom aproba şi ordonanţa care va fundamenta introducerea facturii electronice din România care va elimina evaziunea.

Italia este ţara care a avut succes. Celelalte sisteme nu neapărat aduc bani la buget, dar fac mai simplă relaţia ANAF cu contribuabilul. Vrem să reducem cozile şi să introducem plata cu clickul.  Pentru anul viitor sunt 3 obiective mari la constructia bugetului: sănătatea, investiţiile şi independenţa financiară a României”, a mai declarat Florin Cîţu.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *