Jumătate dintre profesori refuză vaccinarea anti-COVID. Ce se întâmplă cu redeschiderea școlilor

Profesorii din România vor fi vaccinați gratuit împotriva coronavirusului în a doua parte a etapei a II-a. Adică la sfârșitul lunii martie, începutul lunii aprilie.

MULTE CADRE DIDACTICE REFUZĂ SĂ SE VACCINEZE

Decizia a stârnit controverse în condițiile în care unii specialiști leagă vaccinarea profesorilor de revenirea copiilor la școală.

Cătălina Georgescu, o profesoară de limba engleză la Liceul Teoretic Internaţional de Informatică din Capitală, consideră că şi cadrele didactice ar fi trebuit să fie vaccinate cu prioritate, la fel ca angajații din sănătate. Astfel, școlile s-ar putea redeschide rapid.

„Vaccinul mi se pare singura cale de a ieşi din această problemă. Consider că indiferent că predai la stat sau la privat toţi profesorii ar trebui să beneficieze în mod egal, simultan, de vaccinare”, susține Cătălina Georgescu, profesor la Liceul Teoretic Internaţional de Informatică.

Autoritățile nu au anunțat cum se va desfășura vaccinarea în rândul profesorilor. Eduard Petrescu, reprezentantul Unicef, consideră că vaccinarea cadrelor didactice ar creşte condiţiile de siguranţă pentru redeschiderea şcolilor.

„Cred că va depinde şi de măsura în care vom primi doze de vaccin în aşa fel încât să putem să oferim posibilitatea vaccinării cât mai multor profesori. Nu trebuie să ne lăsăm dezarmaţi de rezultatele iniţiale ale unor sondaje, cred că lumea va începe să adune informaţie suplimentară, să se convingă treptat de beneficiile vaccinării odată ce acestea vor fi demonstrate şi în practică”, afirmă Eduard Petrescu, specialist în programe Unicef.

Potrivit unui sondaj realizat de sindicaliștii din domeniu, peste jumătate din angajații din învățământ refuză să se vaccineze.

CÂND SE REDESCHID ȘCOLILE

Momentul deschiderii şcolilor va fi stabilit împreună cu Ministerul Sănătăţii, în funcţie de evoluţiile epidemiologice, a declarat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

„Momentul deschiderii şcolilor va fi stabilit împreună cu Ministerul Sănătăţii în funcţie de evoluţiile epidemiologice. De asemenea, vom lua în considerare şi experienţa şi modul de reacţie al altor state”, a declarat ministrul.

Sorin Cîmpeanu a afirmat că prioritățile sunt grădiniţele şi învăţământul primar, elevii claselor a VIII-a şi a XII-a care vor susţine examene naţionale, precum şi şcolile care au înregistrat dificultăţi în derularea procesului de învăţământ online.

„Din perspectiva Ministerului Educaţiei ne dorim să prioritizăm pe trei paliere: grădiniţe şi învăţământ primar; elevii claselor a VIII-a şi a XII-a care vor susţine examenele naţionale; elevii din şcolile care au înregistrat dificultăţi în derularea procesului de învăţământ online, cu precădere în mediul rural, dar nu numai”, a explicat ministrul.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *