Petre Roman provoacă un imens scandal internațional. Care este reacția fostului premier

Antonio Guterres, secretarul general al ONU a anunțat că are intenția îl numească pe fostul prim-ministru român Petre Roman în funcția de trimis special al ONU pentru Sahara Occidentală.

Situația a generat un val de indignare din partea presei algeriene, numindu-l pe Roman „pro-marocan”.

Decizia lui Antonio Guterres vine, după ce președintele german Horst Köhle și-a dat demisia în luna mai 2019, locul rămânând vacant.

Surse oficiale au declarat că numirea lui Roman nu a fost propusă de Statul Român, ci este rezultatul unui lobby făcut de fostul premier pe „o filieră personală”.

Alegerea lui Antonio Guterres de a-i încredința lui Petre Roman sarcina dificilă de a găsi un rezultat pașnic al conflictului din Sahara Occidentală, respectând rezoluțiile relevante ale Consiliului de Securitate, inclusiv cea care recunoaște în special poporului sahrawi dreptul la autodeterminare, a surprins. Fostul oficial român este cunoscut ca fiind un susținător al colonizării Saharei Occidentale de către Maroc.

„Discursurile sale publice mărturisesc în mod clar alinierea sa în favoarea tezelor coloniale marocane. Este suficient să spunem că, dorind să-l numească pe Petre Roman ca trimis special pentru Sahara Occidentală, secretarul general al ONU nu vrea să facă altceva decât să încredințeze gestionarea dosarului de conflict din Sahara Occidentală unui aliat al Marocului. Ceea ce ar fi extrem de grav. S-ar numi conflict de interese.”, mai scrie presa algeriană.

JURNALIȘTII DAU VINA PE ANTONIO GUTERRES

Presa algeriană a publicat mai multe articole despre această numire controversată, în care se întreabă dacă nu cumva secretarul general al ONU, Antonio Guterres a fost dezinformat cu privire la profilul lui Petre Roman?

„Ipoteza nu poate fi exclusă. Cu toate acestea, este de neînțeles cum serviciile ONU greșesc atât de grav, mai ales că este o problemă extrem de delicată”, este concluzia jurnaliștilor.

Petre Roman nu a oferit niciun detaliu despre această situație, limitându-se să spună că nu face niciun fel de comentariu

„Nu pot sa fac niciun fel de comentariu pentru că este un proces de consultari. Cuprinde discuții cu Consiliul de Securitate al ONU și nu pot exprima nicio poziție.”, spune fostul premier.

Același lucru spune Petre Roman și despre articolul apărut în presa din Algeria: „Din nou, nu pot să mă exprim pentru că procesul este în desfășurare”.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *