Taxe pentru comenzile online de pe site-urile din UK. Reguli noi în 2021

Nu mai avem o piaţă comună, drept urmare, impun taxe noi şi formulare vamale.

Atât pentru firme, cât şi pentru persoanele fizice. La fiecare comandă vom da în plus cel puţin 19 la sută, adică TVA-ul pe care, până acum nu îl achitam.

Să luăm exemplul unui magazin britanic care vinde articole sportive. Când plasaţi comanda, pare că nimic nu s-a schimbat. Doar că atunci când coletul ajunge în România, aflaţi că aveţi de plătit şi taxe suplimentare. TVA-ul de 19 la sută se aplică la toate mărfurile, mai scumpe de 10 euro. Pentru colete cu valoare mai mică de 150 de euro, în care intră şi costurile cu transportul, nu se achita taxe vamale.

„Dacă această valoare depăşeşte 150 de euro, evident că vei plăti TVA-ul din România de 19 la sută şi se va aplica o taxă vamală plus cele de manipulare şi aşa mai departe”, a precizat Doina Vilceanu, specialist e-commerce.

Excepţie fac produsele originare din UK. Pentru coletele care ajung prin Poşta Română, taxele vamale şi TVA-ul se plătesc direct la oficiile poştale. Dar dacă vin din Marea Britanie, printr-o firmă de curierat, lucrurile se complică.

 Puteţi împuternici firma de curierat, dar plătiţi comision

 Ca persoană fizică, nu poţi plăti direct taxele şi TVA-ul fără să ai un număr de înregistrare pentru importuri, care se obţine de la autorităţi. Drept urmare, puteţi împuternici firma de curierat, dar plătiţi comision. Una dintre ele percepe 60 de lei dacă valoarea de plată este până în 4.200 de lei. Întrebaţi de toate costurile. Există şi o taxă de depozitare. O firmă de curierat percepe 30 de lei pe zi, din a patra zi de intrare a coletului în ţară.

Să luăm acum şi exemplul coletele trimise din UK către România. De exemplu, sora dumneavoastră sau un prieten vrea să vă trimită un cadou. Până în 45 de euro, nu se plăteşte nici TVA, nici taxe vamale. Atenţie însă ce declaraţi pentru că aceste colete pot fi controlate de lucrătorii vamali.

Toată această nouă birocraţie a dus la blocarea a mii de pachete în vămi.

 „Estimăm o creştere a operaţiunilor cam cu 15 la sută”

 În România, vorbim de peste 5 mii de operatori economici care în 2020 făceau comerţ cu mărfuri spre şi dinspre Regatul Unit.

„Noi estimăm o creştere a operaţiunilor cam cu 15 la sută, undeva la 320-330 de mii de operaţiuni vamale aşteptam să fie în plus faţă de ceea ce a fost acum”, a explicat Marcel Simion Mutescu, director general Direcţia Generală a Vămilor ANAF, conform sursei citate.

Ţineţi cont şi că tot ce înseamnă produse accizabile, adică tutun, alcool sau parfumuri au un regim special. De exemplu, nu puteţi trimite în colet mai mult de 2 pachete de ţigări sau un parfum mai mare de 50 de ml. Dacă aveţi nevoie de informaţii despre taxe şi proceduri, Direcţia Generală a Vămilor are o adresă de mail unde răspunde punctual la întrebări.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *