Panică în sistemul sanitar. O doctoriță a făcut șoc anafilactic, iar o asistenă medicală a murit după vaccinare anti-COVID

O femeie, în vârstă de 41 de ani, cadru medical la un spital din județul Timiș, a făcut șoc anafilactic imediat după vaccinarea anti-COVID.

Femeia a suferit șocul la 10 minute după ce i s-a făcut vaccinul.

Potrivit DSP Timiș, reacția a fost tratată la primele semne.

EXPLICAȚIA MEDICULUI RADU ȚINCU

Medicul Radu Țincu a explicat că astfel de reacții adverse sunt cunoscute și că ele au fost notificate în prospectului vaccinului.

„Este o reacție alergică care poate să apară absolut la orice administrare a unui vaccin sau a unui medicament, ca să nu mai vorbim că există șocuri anafilactice și la expunerea la alimente sau înțepătura de albine.

Ceea ce este important e că șocul anafilactic a apărut într-o instituție sanitară, pacientul a fost imediat preluat, i s-au acordat îngrijiri medicale. Reacțiile alergice și anafilactice apar imediat, în câteva minute de la momentul în care s-a administrat vaccinul. El va fi prezent în cele 15 minute cât timp pacientul este monitorizat în secția de vaccinare.

Dacă discutăm despre paralizia facială, ea poate apărea la câteva ore sau chiar zile. Tocmai de aceea trebuie să menținem legătura cu medicul de familie și să raportăm orice reacție adversă care apare. aceste reacții adverse se încarcă peste tot în lume pe platforma de vaccinare pentru că sunt monitorizate.

Medicul de familie e cel care evaluează dacă pacientul trebuie să meargă la spital sau poate fi gestionat prin teleconferinta la domiciliu.”, a explicat medicul Radu Țincu.

O asistentă medicală a murit după vaccinare

O asistentă medicală de la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” a murit pe 28 ianuarie, la o săptămână după ce a primit cea de-a doua doză de vaccin, a confirmat, vineri seară, Ministerul Sănătăţii. Femeia n-a avut reacţii adverse nici după prima doză de vaccin, nici după rapel, iar cauzele decesului urmează a fi stabilite de către medicii legiști.

„Asistenta medicală, în vârstă de 55 de ani, a fost vaccinată la 21 ianuarie a.c. cu doza de rapel şi a decedat la 28 ianuarie a.c. Menţionăm că nu au existat reacţii adverse nici după prima doză de vaccin, nici după rapel”, a transmis Ministerul Sănătăţii.

„Pentru corecta informare a opiniei publice vom reveni cu precizări în momentul în care vom avea rezultatele preliminare ale autopsiei”, a mai transmis ministerul.

Beatrice Mahler, managerul Institutului, a transmis presei o serie de precizări.

„Colega noastră avea 55 de ani, a decedat la domiciliu în 28 Ianuarie, doza de rapel a fost efectuată în 21.01.2021. Menționez că nici după prima doza, nici după rapel nu au fost reacții adverse la colega noastră”, a precizat Mahler.

CE NU TREBUIE SĂ FACEM ÎNAINTE DE VACCINARE

Medicul Radu Țincu susține că nu este recomandat ca persoanele care se programează pentru vaccinare să ia careva medicamente împotriva alergiilor, acasă, fără recomandarea medicului, în speranța că vor preveni un șoc anafilactic.

„Nu este recomandat ca pacienții să își administreze anumite medicamente antialergice înainte de acest vaccin pentru că dacă într-adevăr pacientul va dezvolta o reacția anafilactică, cu siguranță nu va putea preveni prin administrarea acestor medicamente.

Totuși, persoanele care sunt alergice, trebuie să informeze medicul în momentul în care se programează la vaccinare și trebuie luate toate măsurile ca o astfel de persoană să fie monitorizate mult mai atent.”, a precizat medicul.

De asemenea, într-un comunicat de presă, Ministerul Sănătății confirmă că femeia vaccinată este cadru medical, are vârsta de 41 de ani și simptomele s-au instalat pe parcursul monitorizării postvaccinale, respectiv la 10 minute de la administrarea dozei de rapel. Potrivit Ministerului Sănătății, femeia deține în istoricul medical multiple episoade alergice.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *