Moment istoric în Biserica Ortodoxă Română. Decizia Sfântului Sinod

Prima ședință din acest an a Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a avut loc, joi, la Palatul Patriarhiei.

Unul dintre cele mai împortante puncte care a fost discutat, a fost reînființarea Mitropoliei Tomisului.

Aceasta este o propunere mai veche, dar a fost analizată și în perioada următoare se va lua decizia de a reînființa cea mai veche eparhie românească pe teritoriul creștinat pentru prima dată de Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României.

DORINȚA IPS TEODOSIE

Un rol hotărâtor în demersurile făcute pentru reînființarea Mitropoliei Tomisului l-a avut Înaltpreasfințitului Teodosie.

„Eu nu vreau să fiu mitropolit. O să fie succesorul meu, eu o să fiu locțiitor. Tomisul e începutul creștinismului. Mitropolia se poate activa, pentru că e o realitate. Vreau să pun în valoare. Mitropolia a existat 1.000 de ani. E o datorie morală a mea să pun în valoare acest tezaur.

Să fie succesorul meu mitropolit, eu să fiu locțiitor. Am spus de când am venit aici. La sinoadele ecumenice au participat numai ierarhii de la Tomis, e o istorie care trebuie pusă în lumină. Dacă Dumnezeu m-a adus aici… Eu am o misiune de la Dumnezeu! Eu nu fac după voia mea, ci avem niște canoane.”, spunea în mai 2020, ÎPS Teodosie.

MITROPOLIA TOMISULUI REAȘEAZĂ ORDINEA IERARHICĂ A BOR

Reînființarea Mitropoliei Tomisului va avea o însemnătate extrem de importantă în ordinea ierarhică a BOR, care este dictată în funcţie de vechimea așezământului sfânt. După Patriarhul României, care este şi Mitropolitul Munteniei şi Dobrogei, urmează Mitropolia Moldovei, a Ardealului, apoi Cluj şi Maramureş, Banat şi Oltenia.

În a doua categorie intră Arhiepiscopiile, prima fiind cea a arhiepiscopului Teodosie. Însă, dacă se reînființează Mitropolia Tomisului aceasta ar putea fi considerată cea mai veche.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *