Veste proastă pentru gospodari. Dacă faceți asta plătiți amendă. Legea a intrat deja în vigoare

De anul acesta nu mai avem voie să ardem frunzele uscate în curtea proprie.

Pe 20 februarie intra în vigoare Legea compostului. Cine nu o respectă, poate primi o amendă de până la 20.000 de lei pentru nerespectarea obligației de a colecta selectiv frunzele și resturile vegetale.

Nu se precizează, însă, ce fac gospodarii care au o curte mai mică sau nu au loc să facă compost.

GARDA DE MEDIU E CU OCHII PE ROMÂNI

Conform prevederilor Legii 181/2020 privind gestionarea deșeurilor nepericuloase compostabile, arderea frunzelor în gospodărie poate duce la amendă aplicată de cei de la Garda de Mediu.

Persoanele care își curăță grădinile și apoi incendiază resturile vegetale vor fi sancționate, conform unui act normativ care a intrat în vigoare luna trecută.

Conform prevederilor legii, amenda minimă este de 400 lei, iar cea maximă de 800 de lei, pentru persoane fizice. Pentru persoanele juridice vorbim de o sancțiune contravenţională cuprinsă între 10.000 şi 20.000 de lei.

„O practică „tradițională” adânc implementată în mentalul colectiv trebuie schimbată rapid. Arderea frunzelor, resturilor de la toaletarea copacilor, resturilor vegetale, gunoiului de grajd și în general a deșeurilor compostabile este interzisă din data de 20 februarie 2021.

AERUL DEVINE TOXIC DIN CAUZA FRUNZELOR ARSE

Garda de Mediu Vaslui a făcut măsurători și a constatat că primăvara se înregistrează o depreciere semnificativă a calității aerului din orașul Vaslui.

„Curățenia de primăvară a condus, în perioada 27 martie – 12 aprilie 2020, la o depreciere semnificativă a calității aerului din Municipiul Vaslui, fapt evidențiat de valorile înregistrate la parametrul PM10 (particule cu diametrul aerodinamic mai mic de 10 micrometri)”, au precizat reprezentanții Gărzii de Mediu Vaslui.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *