Descoperire cutremurătoare. Virusul ucigaș se ascunde în creier și recidivează

Coronavirusul poate rămâne ascuns în creierul oamenilor după infecție și poate declanșa recidive COVID-19 la pacienții care credeau că s-au recuperat, potrivit unui nou studiu publicat în revista Viruses.

În studiul publicat în revista Viruses (link direct studiu), șoarecii de laborator care au fost infectați cu virusul prin pasajele nazale au dezvoltat boli grave din cauza infecțiilor cerebrale, chiar și după ce virusul a părăsit plămânii. La om, acest lucru ar putea explica de ce pacienții care par să se fi vindecat de COVID-19 uneori recidivează și mor.

„Creierul este una dintre regiunile în care coronavirusului îi place să se ascundă”, a declarat într-un comunicat Mukesh Kumar, autorul principal al studiului și cercetător la Universitatea de Stat din Georgia.

De aceea, observăm boli severe și toate aceste simptome multiple, cum ar fi bolile de inimă, accidentul vascular cerebral și toate aceste efecte pe termen lung, cum ar fi pierderea mirosului, pierderea gustului”, a arătat el. „Toate acestea au legătură cu creierul, mai degrabă decât cu plămânii.”

Echipa de cercetare a descoperit că virusul a fost localizat în creierul șoarecilor la un nivel de 1.000 de ori mai mare decât în orice altă parte a corpului. Încărcăturile virale din plămâni au început să scadă după trei zile, dar au rămas ridicate în creier în a cincea și a șasea zi de la infecție, moment în care boala a devenit mai severă.

„Odată ce infectează creierul, acesta poate afecta orice, deoarece creierul controlează plămânii, inima, totul. Creierul este un organ foarte sensibil, el este procesorul central pentru orice”, a spus cercetătorul. 

El a adăugat că supraviețuitorii COVID-19 ale căror infecții au ajuns la creier ar putea deveni susceptibili la alte afecțiuni medicale grave, cum ar fi boala Parkinson, scleroza multiplă, declinul cognitiv și bolile autoimune.

„E înfricoșător”, a spus el. „Mulți oameni cred că au făcut COVID și și-au revenit, și acum nu mai sunt în pericol. Acum simt că asta nu va fi niciodată adevărat. S-ar putea să nu scapi niciodată de pericol”. 

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *