Ungaria, un nou derapaj în treburile interne ale altor state

Poziția Slovaciei prin care interzice obținerea dublei cetățenii a etnicilor de etnie maghiară irită de foarte mult timp guvernul de la Budapesta.

Miercuri, ministrului ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior, Péter Szijjártó a făcut o vizită în localitatea slovacă Komárno în acest sens.

În acest context, joi, ambasadorul Ungariei la Bratislava a fost convocat la Ministerul de Externe al Slovaciei ca să dea explicaţii în legătură cu această vizită neașteptată.

CE LE-A CERUT ETNICILOR MAGHIARI, PÉTER SZIJJÁRTÓ

Acesta a declarat la Komárno că, până în prezent, nu s-a găsit o modalitate pentru asigurarea dublei cetăţenii în Slovacia, dar se speră că la un moment dat se va găsi şi pentru asta o soluţie. De asemenea, acesta le-a cerut maghiarilor din Slovacia să participe la recensământul din acest an din Slovacia şi să se declare maghiari.

UNGARIA S-A AMESTECAT ÎN TREBURILE INTERNE DIN SLOVACIA

Ministrul slovac de externe, Ivan Korcok, a declarat că este în interesul Slovaciei să menţină relaţii bune cu Ungaria, dar refuză ca aceasta să intervină în afacerile interne ale ţării.

„Aceasta nu este modalitatea corectă de a dezvolta relaţiile de vecinătate”, a declarat ministrul slovac de externe despre negocierile din Komárno.

La sfârşitul săptămânii, Péter Szijjártó „mi-a solicitat o întrevedere cu privire la modificarea Legii cetăţeniei. Am respins cu fermitate acest lucru, deoarece este exclusiv o problemă a noastră, din Slovacia, şi l-am rugat să se abţină de la acest aspect întrucât nu am finalizat încă procesul legislativ”, a scris Ivan Korcok, într-o postare pe o reţea de socializare.

Potrivit lui Ivan Korcok, problema a apărut în luna mai 2010, când Ungaria a adoptat o lege care „creşte, pe motive etnice, în mod intenţionat, numărul cetăţenilor săi care locuiesc în afara graniţelor sale”.

La momentul respectiv, guvernul lui Robert Fico a reacţionat la demersul Ungariei prin schimbarea legii cetăţeniei slovace, practic prin abolirea instituţiei dublei cetăţenii.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *