Steaguri secuiești împărțite cu ajutorul celei mai șovine mișcări ungare. Acțiunea „100 în loc de 1”. Care este legătura cu extremiștii din Ungaria

Alianţa Maghiară din Transilvania a lansat, la începutul acestui an, o iniţiativă care vizează arborarea a 100 de steaguri secuieşti în locul fiecărui astfel de steag îndepărtat prin sentinţă judecătorească.
Menționăm, că Alianţa Maghiară din Transilvania este formată din Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) şi Partidul Civic Maghiar (PCM), partide politice cu agendă similară UDMR, care susțin autonomia așa-zisului ținut secuiesc.
„În cursul zilei de azi (miercuri – n.red.) am lansat iniţiativa „100 în loc de 1”, care vizează arborarea a 100 de steaguri ale Ţinutului Secuiesc în locul fiecăruia dintre cele îndepărtate în baza unei sentinţe judecătoreşti neîntemeiate.
Și pentru a arăta că iniţiativa noastră nu este una pur simbolică, am procurat şi oferim gratuit 100 de steaguri locuitorilor din comuna Remetea, unde acum câteva zile primarul comunei a fost obligat să îndepărteze steagul Ţinutului Secuiesc din faţa primăriei”, se arată într-un comunicat semnat de copreşedintele AMT, Mezei János.
Dan Tanasă, „dușmanul” radicalilor maghiari
Asociaţia Civică pentru Demnitate în Europa, fondată de Dan Tănasă (actual deputat AUR), poartă o luptă continuă împotriva extremiștilor de etnie maghiară, care ignoră sentințele judecătorești arborând steagul acestei regiuni.
Despre această „luptă” pierdută la toate instanțele de judecată, Mezei Janos recunoaște că inițiativa îi aparține, mai ales că legile românești nu specifică expres interzicerea arborării acestui steag.
„Lângă steagul românesc să fie și steagul european, și simbolurile noastre pe care trebuie să le folosim. Eu am inițiat că, dacă dăm jos un steag de pe fatada primăriilor, noi să punem 100 de steaguri pe proprietăți particulare ale oamenilor. Și o să dăm steaguri oamenilor ca să le pună pe casele lor, unde este legal și nu interzice legea.
Nu vrem să facem vreun necaz nimănui, nici prefectului, numai să lase doar un singur steag lângă steagul românesc sau nu chiar lângă. La Remetea au fost în față la 2-3 m la un stâlp de la clădire. Au fost montate pe 4 stâlpi, au fost arborate steaguri: steagul Remetei, steagul secuiesc, steagul României. În plus, steagurile românești erau puse pe fațada primăriei așa cum scrie legea și simbolul României era acolo. Dar, de acolo a trebuit să luăm steagul și din cauza asta, am zis, că dacă trebuie să luăm de pe zonele publice , atunci să monteze oamenii pe casele lor câte un steag, a afirmat Janos Mezei.
Toate procesele au fost pierdute de Janos Mezei
„Vrem să-l oprim pe Dan Tănasă și am vrut, totuși, ca să atragem atenția presei sau cuiva, ca să ne ajute să oprim pe Dan Tănasă. Asta e al paișpelea steag care a fost luat de pe clădiri. Dar nu s-a oprit. Noi vrem să conviețuim aici cu cetățeni români și maghiari, dar vrem să avem o conviețuire foarte bună. Faptele lui Dan Tănasă nu ne lasă la acest lucru. Noi avem vecini, prieteni români și să ne lase …românii nu vor să scoatem steagurile noastre. Sunt de acord să le folosim”, mai spune fostul primar din Târgu Mureș, Janos Mezei.
Care este legătura cu extremiștii din Ungaria
Întrebat dacă a primit steaguri secuiești de la partidul Mi Hozanc, care este aripa extremistă a Jobik-ului din Ungaria, Janos Mezei a recunoscut.
„Ei au dat 100 de steaguri. Dar, au fost arborate până acum 300 de steaguri. Și din cele 300, 100 ne-au dat și partidul acela. Și noi așteptăm și de la partidele românești (maghiare. nr) și de la partidele ungare, și de la alte partide, și fiecare om sau cetățean sau persoană juridică, cine vrea să doneze, poate să doneze câteva steaguri. Noi nu am luat steaguri românești de pe clădiri. Din contra, am pus și am arborat și avem grijă de simbolurile românești. Pe lângă simbolurile românești am așezat pe domeniul public, pot să zic, am așezat un steag secuies, simbolul nostru. Acesta nu este un steag național. Este un simbol așa cum au și moldovenii, și oltenii. Este un simbol local.
Ei m-au contactat și au zis că vor să sprijine această inițiativă. Ei au văzut pe site, că nu știu ce…și m-au contactat și au zis să-mi dea. Atunci, am zis și eu să-mi dea, și mi-au dat 100 de steaguri. Nu avem nicio relație cu ei, numai că m-au sunat și au zis că apreciază, că este un gest bun și vor să sprijine această inițiativă.
Menirea noastră este ca să-l oprim pe Dan Tănasă, să ne lase să trăim aici cu simbolurile noastre locale și nu este nu știu ce extremism. Noi avem prieteni români. Suntem sinceri cu ei și vrem să trăim aici cu demnitate în țara asta. Și vrem să contribuim la buget, să plătim tot ce trebuie către stat. Numai să folosim și noi simbolurile noastre pe care le avem, așa cum folosim și limba maghiară, sau indicatoarele care sunt afișate și în limba maghiară”, mai spune Janos Mezei.
UDMR sprijină tacit inițiativa lui Janos Mezei
Despre o eventuală colaborare cu UDMR, aflată în prezent la guvernare, Janos Mezei a afirmat că acolo unde sunt primar ai acestei Uniuni, există steaguri secuiești pe clădirile primăriilor.
„Noi nu am întrebat UDMR. Este inițiativa noastră și nu am intrebat pe nimeni. Totuși, am discutat și cu Kelemen Hunor. Dar, ei nu sunt contra. Ei au 190 de primari și în secuime toți primarii au arborat steagul secuiesc. Și acuma este arborat steagul secuiesc pe fațada primăriilor în secuime și nu contează dacă este udemerist sau pcmist. Și nu au luat nici ei…nici udemeriștii nu au luat până acuma, dacât cei care au decizii finale ale instanței. Și ceilalți au mai lăsat. Dar mai avem încă patru procese inițiate și se pare că mai trebuie să luăm încă patru steaguri. Dar, unde vor fi luate, noi vom pune 100 de steaguri în fiecare localitate unde a fost luat un steag. Asta până nu se oprește Dan Tănasă”, a conchis Janos Mezei.
Lucian Ionescu