Uniunea Europeană introduce „certificatul verde” de imunitate. Reacția premierului Florin Cîțu

Florin Citu, noul premier desemnat, sustine o decalaratie de presa, la Palatul Victoria, miercuri, 26 februarie 2020. ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO

Comisia Europeană a adoptat miercuri o propunere legislativă prin care se va institui  certificatul de imunitate pentru călătoriile între statele membre ale Uniunii Europene.

Despre această propunere a CE, premierul Florin Cîțu a afirmat, într-o conferință de presă, ce a avut loc la Palatul Victoria, că nu vede o problemă cu introducerea acestuia.

PREMIERUL FLORIN CÎȚU NU ARE NIMIC ÎMPOTRIVĂ

Măsura propusă de CE nu a fost comentată de premierul Florin Cîțu, care consideră că introducerea controversatului pașaport de imunitate este chiar oportună.

„Nu este vorba de vaccin (obligatoriu) e vorba de mai multe forme (acceptate) care existau si anul trecut, mai multe tari anul trecut acceptau si teste de exemplu. Si noi acceptam teste negative. Nu vad o problema aici, noi vorbeam de un pasaport care nu există si nu a fost aprobat nicaieri”, a declarat Florin Cîțu.

CE VA CONȚINE „CERTIFICATUL VERDE DIGITAL”

Pașaportul electronic denumit „certificat verde digital” va conține dovada că persoana care călătorește fie a fost vaccinată anti-COVID, fie are un test negativ COVID-19, fie a trecut prin boală și are anticorpi.

Sistemul de adeverințe electronice verzi cuprinde trei tipuri distincte de adeverințe COVID-19: o adeverință de vaccinare, o adeverință de testare și o adeverință de vindecare.

Acestea pot fi emise și utilizate în toate statele membre ale UE  pentru a facilita libera circulație. Toți cetățenii UE și membrii familiilor acestora, precum și resortisanții țărilor terțe cu drept de ședere sau de rezidență legală în statele membre sau care au dreptul de a călători în alte state membre ar urma să le poată primi gratuit.

Adeverințele ar trebui să includă doar un set minim de informații necesare pentru confirmarea și verificarea statutului deținătorilor, și anume: persoană vaccinată, persoană care a obținut un rezultat negativ în urma testării sau persoană vindecată.

Vaccinarea nu va fi o condiție prealabilă pentru a putea călători. Toți cetățenii UE au un drept fundamental la liberă circulație în UE, iar acest lucru se aplică indiferent dacă sunt vaccinați sau nu. Același principiu se aplică și drepturilor resortisanții țărilor terțe cu drept de ședere sau de rezidență legală în statele membre și care au dreptul de a călători în alte state membre. Adeverința electronică verde va facilita exercitarea acestui drept, inclusiv prin posibilitatea de a prezenta o adeverință de testare sau o adeverință de vindecare.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *