Adevărul despre vaccinarea anti-COVID. Cercetătorul Octavian Jurma acuză UE

Epidemiologul Octavian Jurma consideră că toată Uniunea Europeană este „repetentă” la capitolul măsuri anti-coronavirus.
Medicul susține că pandemia de COVID-19 poate fi stăpânită doar prin „măsuri triple – carantinare, testare intensivă și vaccinare intensivă”, adăugând că deși România vaccinează bine, nu o face intensiv. Totodată, el a explicat că în prezent virusul se răspândește mai degrabă în comunitățile familiale și în cercurile de prieteni decât în spațiile publice.
Octavian Jurma despre evoluțiua pandemiei
„Se știa din decembrie că vaccinarea nu are cum să oprească valul trei. Nici măcar Israel n-a reușit să facă asta. Trebuie subliniat că, în Israel, și la ei valul trei a venit imediat pe fondul valului doi, după o perioadă de scădere, și a fost provocat tot de tulpina britanică.
Acolo doar cu măsuri extrem de dure, la fel ca în Marea Britanie – este o tulpină extrem de agresivă din punct de vedere epidemiologic, chiar dacă profilul bolii este doar ușor mai grav și atacă poate în zona tinerilor ceva mai rapid decât tulpina veche.
Se poate stăpâni doar prin măsuri triple – 3D, ca să le spunem așa, carantină, testare intensivă și vaccinare intensivă. Noi vaccinăm bine, dar nu este o vaccinare intensivă, după modelul Marii Britanii sau al Israelului”, a aspus cercetătorul.
„Găsim o debandadă totală”
„Toată Uniunea Europeană e repetentă la capitolul de măsuri și aici e o problemă – ne luăm după niște exemple care nu au niciun rezultat care să ne încurajeze, le avem abia în Marea Britanie și Israel, și atunci discuția într-adevăr trebuie mutată. Cum luptăm în acest război? Mărim doar numărul de paturi sau mergem și ne uităm ce se întâmplă, totuși, pe front?
Pentru că nu poți să câștig un război doar mărind numărul de paturi și numărul de medici care tratează răniții care vin, așa, de pe front. Dacă mergem pe front, găsim acolo o debandadă totală.
Mesaje contradictorii, măsurile, acolo unde se iau, așa cum este și în Timiș, sunt contestate tot de alte autorități, fiecare consideră că știe exact ce ar trebui făcut și are niște soluții miraculoase inclusiv în domeniul pandemiei, exact cum au apărut soluțiile acestea miraculoase în domeniul tratamentului individual, care face ca pacienții să rămână acasă, în speranța că este doar o gripă, și să nu respecte regulile când ies din casă”, a mai spus cercetătorul.
Lucian Ionescu