Predispoziția la boli, funcție de grupa de sânge. Concluziile specialiștilor

Legătura între grupa de sânge și predispoziția la diferite boli a fost cercetată de mulți specialiști în domeniu de-a lungul timpului.

Conform celor mai recente statistici, sunt boli care au o prevalență mai mare la persoanele cu o anumită grupă de sânge.

CE BOLI AR „CORESPUNDE” DIFERITELOR GRUPE DE SÂNGE

Anumite probleme de sănătate, inclusiv boli de inimă, cancer și probleme de memorie, par să fie mai des întâlnire, statistic vorbind, la persoane cu anumite grupe de sânge. Nu este o relație cauză-efect, ci e vorba de probabilitate, iar experții atrag atenția că aceste conexiuni trebuie cercetate mai amănunțit. Iată ce boli sunt sau nu asociate cu grupa de sânge:

Boli de inimă: Cercetările arată că riscul de boli coronariene tinde să fie mai mic la persoanele cu grupa de sânge 0. Experții nu sunt siguri de ce. Unii cred că s-ar putea datora faptului că este mai probabil ca persoanele din celelalte grupe să aibă colesterol mai mare și cantități mai mari de proteine legate de coagulare.

Cheaguri de sânge: Tromboembolismul venos (TEV) apare atunci când sângele se coagulează într-o venă profundă, ca cele din picioare. Aceste cheaguri se mută uneori în plămâni și constituie un pericol mortal. Cercetările arată că persoanele cu sânge de tip A, B sau AB prezintă un risc mai mare de TEV.

Cancer la stomac sau pancreatic: Grupele de sânge A, AB și B sunt mai expuse riscului decât grupa 0. Mai exact, Moleculele din celulele roșii din sânge tip A și B ajută bacteriile H. pylori să prolifereze în intestin.  Aceasta este o bacterie care se găsește de obicei în stomac și care poate provoca inflamații și ulcere.

Memorie: Un mic studiu a arătat că mai multe dintre persoanele cu probleme de memorie aveau sânge de tip AB decât din celelalte grupe.

Stres: Oricum, persoanele cu sânge de tip in grupa A tind să aibă mai mult cortizol (hormonul stresului). Așadar, este posibil să aveți mai multe probleme în a face față situațiilor stresante.

Malarie: Sângele de tip O poate ajuta la îndepărtarea acestei boli. Malaria de face atunci când un țânțar infectat vă ciupește și vă transmite un parazit, dar acesta se atașează mai greu de celulele sanguine tip 0.

Ulcer: Ulcerele peptice – răni deschise dureroase care apar în mucoasa stomacului sau a intestinului superior – par să se întâmple mai des la persoane cu grupa sanguină 0.

Durată de viață: Șansele de a trăi mai mult mai mult le au cei cu grupa de sânge 0. Experții consideră că riscul scăzut de boli cardiovasculare poate fi unul dintre motive.

Fertilitate: Grupa de sânge nu poate prezice dacă rămâneți gravidă, dar poate juca un rol. Într-un mic studiu, s-a constatat că mai multe dintre femeile cu un număr scăzut de ovule sănătoase erau din grupa de sânge 0 (față de celelalte grupe).

Diabet: Diabetul de tip 2 pare să apară mai des la persoanele cu grupe sanguine A și B.

Accident vascular cerebral: Riscul de accident vascular cerebral crește dacă aveți grupa sanguină AB. Medicii cred că acest lucru se datorează faptului că gradul de coagulare a sângelui este mai mare la aceștia.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *