Proteste în țară împotriva restricțiilor. Incidente la București, Sibiu și Galați

Zeci de persoane, nemulţumite de restricţiile impuse de autorităţi, au ieşit pe străzi în mai multe orașe.

PROTESTATARII AU AFIȘE CU MESAJUL „LIBERTATE, TE IUBIM”

La București un bărbat a fost luat pe sus de jandarmi și condus la secția de Poliție pentru identificare.

Alexandru Iacob, purtător de cuvânt Direcţia Generală de Jandarmi București, a făcut o serie de precizări

„În legătură cu incidentul din Piața Universității, trebuie să evidențiem faptul că bărbatul a refuzat să poarte masca de protecție. Colegii mei i-au spus să poarte masca, i-au spus că, în cazul în care nu are una, i se poate oferi. A refuzat și acest lucru.

S-a impus legitimarea persoanei. A refuzat și legitimarea. I s-a adresat invitația de a ne însoți la sediul secției de Poliție pentru a stabili identitatea, ocazie cu care a început să devină agresiv în limbaj și fizic. Și s-a trecut la imobilizarea acestuia și conducerea la secția de Poliție, așa cum prevăd procedurile noastre.

Asupra faptei sale planează suspiciunea de ultraj, pe lângă cele două contravenții”, a zis Alexandru Iacob la Antena 3.

PROTESTELE AU ÎNCEPUT DUMINICĂ SEARĂ

În București, peste 1.000 de oameni s-au strâns în Piața Victoriei, în fața Guvernului

Mii de persoane nemulţumite de restricţiile impuse de autorităţi, au ieşit pe străzi, duminică noaptea. Participanţii la protestul spontan nu au purtat măşti şi au scandat lozinci anti-guvernamentale şi împotriva restricţiilor.

Protestatarii au mărșăluit pe bulevardele din București, ajungând în Piața Victoriei. Protestul s-a finalizat în jurul orei 5 dimineața.

Au fost manifestații de nemulțumire îndreptate către Guvern și Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență. Acțiunile au început târziu, după miezul nopții.

În București, peste 1.000 de oameni s-au strâns în Piața Victoriei, în fața Guvernului

„Cîțu, nu uita, România nu e a ta”. „Arafat, demisia!” Au strigat oamenii strânși să conteste deciziile autorităților, în puterea nopții. Cei care au ieșit în stradă nu au purtat măști de protecție.

Protestatarii au mărșăluit pe bulevardele din București, ajungând în Piața Victoriei. Protestul s-a finalizat în jurul orei 5 dimineața.

PROTEST  ÎN CLUJ-NAPOCA

Peste 100 de clujeni au protestat în Piața Unirii din Cluj-Napoca, începând cu ora 18:00 față de noile restricții care duc la închiderea sălilor de sport. Oamenii prezenți la protest au făcut o serie de fandări și genuflexiuni ca semn de protest.

Prefectul Clujului, Tasnadi Szilard, a declarat că protestele nu reprezintă o problemă. El spune că exprimarea nemulțumirilor este dreptul fiecăruia.

„Este dreptul fiecărui cetățean să-și exprime nemulțumirile în vreun fel. Cât timp protestul este unul organizat, civilizat și sunt respectate normele în vigoare, nu văd vreo problemă. Eu sper că fiecare participant în actul administrativ va gestiona cu responsabilitate această perioadă, pentru că sănătatea publică nu se rezumă la o persoană anume”, a declarat Tasnadi Szilard, prefect de Cluj.

PROTESTE DE STRADĂ ȘI LA SIBIU

Aproximativ 200 de persoane s-au adunat, luni seară, în Piața Mare din Sibiu. Unii protestatari au dat foc măștilor de protecție.

Mai mult, uul dintre protestatari a înjurat și a făcut gesturi obscene în direcția Primăriei. Acesta a fost îmbrâncit, moment în care au intervenit jandarmii.

Oamenii au plecat din Piața Mare spre principalele bulevarde ale orașului, urmând traseul avut de fiecare dată la marile proteste.

Se strigă „Demisia” sau „Ieșiți din casă, e și țara voastră”.

PROTESTE LA GALAȚI

Protestatarii din Galați au aruncat luni seara cu pietre și petarde spre jandarmi. Peste o mie de oameni protestează față de restricțiile anunțate de autorități în centrul orașului.

Protestatarii au pornit în marș pe străzile din centrul orașului

La un moment dat, mai mulți protestatari au aruncat cu pietre și petarde spre jandarmii care asigură ordinea la protest. O parte dintre participanţii la protest au început să se manifeste violent faţă de jandarmi, care, echipaţi cu scuturi, au format un cordon pentru a-i împiedica să se apropie de Palatul Administrativ şi să blocheze total traficul rutier pe strada Domnească.. Manifestanţii au pancarte pe care scrie ‘Demisia Iohannis’, ‘Demisia Arafat’, ‘Demisia Guvernul Câţu’, ‘Tecuciul e aici/ Ne-a sărit muştarul!’.

„Până acum, au fost identificate patru persoane dintre cele care au aruncat cu pietre şi petarde în jandarmi, în timp ce jandarmii au descoperit, într-o maşină a unei persoane prezente la protest, un spray cu gaz lacrimogen iritant. În prezent, jandarmii fac cercetări cu privire la acest incident’, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Galaţi, Mircea Bădin.

Luni este a doua seara consecutivă de proteste la Galați. Luni, peste 1.000 de oameni au ieșit în stradă și au scandat împotriva restricțiilor impuse de autorități.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *