Decizia CEDO despre vaccinarea obligatorie. „Va fi o practică europeană”

Vaccinarea obligatorie este ‘necesară într-o societate democratică’, consideră Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), sesizată de părinţii unor copii cărora li s-a refuzat înscrierea la grădiniţă în Republica Cehă pentru că nu erau vaccinaţi, se arată într-o hotărâre a Marii Camere publicată joi.

„Această decizie vine să întărească posibilitatea unei obligaţii de vaccinare în condiţiile pandemiei actuale de COVID-19”, a comentat pentru France Presse Nicolas Hervieu, jurist specialist al CEDO, subliniind ‘marja de apreciere lăsată de Curte statelor în politica lor de vaccinare’.

În acest context, fostul președinte al Curții Constituționale a României (CCR), Augustin Zegrean, a vorbit despre posibilitatea introducerii unei astfel de obligativități în România.

Ce spune Augustin Zegrean

Acest a subliniat că „va fi o practică europeană după această decizie”, care ar putea influența și vaccinarea împotriva noului coronavirus.

„Va fi o practică europeană după această decizie. Nu numai pentru copii. Uitați-vă ce spune comunicatul CEDO, spune că vaccinarea este o problemă de solidaritate socială”, a declarat Augustin Zegrean, la B1 TV.

Întrebat dacă crede că această decizie va influența și vaccinarea anti-COVID-19, Augustin Zegrean a răspuns că:

„Da, dacă un stat care face parte din Consiliul Europei, va dispune mâine obligativitatea vaccinării împotriva COVID-19, nu vei mai avea ce face pentru că, în ultimă instanță, când te judeci cu statul, te judeci la CEDO și CEDO va spune că bine a făcut statul acela”.

Cine are dreptate?

În contextul în care CEDO a anunțat că vaccinarea obligatorie ar putea fi necesară într-o societate democratică, Valeriu Gheorghiță a fost întrebat dacă se ia în calcul o astfel de decizie în România.

„Nu este cazul de acest lucru. Nici nu a fost pus în discuție acest aspect vreodată.

În România, vaccinarea este gratuită, este voluntară și se face cu vaccinuri autorizate de EMA”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *