Scandalul raportării deceselor COVID ia amploare. Liviu Iolu divulgă totul

Duminică seară au fost publicate pe internet de către Liviu Iolu documente prin care se arată faptul că a fost înființat grupul pentru investigarea deceselor covid.

Liviu Iolu, fost purtător de cuvânt în guvernul Cioloș și membru USR Plus, a publicat un document care atestă faptul că Andreea Moldovan ar fi înființat Grupul pentru investigarea raportării deceselor Covid.

Despre acest document, premierul Florin Cîțu susține, că acest grup de lucru nu există.

De asemenea, Andrei Baciu, Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, susține că, grupul de lucru înființat în minister în 12 aprilie nu produce efecte juridice, iar angajații din instituție i-au răspuns în scris că nu au cunoștință de acest act. 

Andrei Baciu a precizat că STS se ocupă de înregistrarea deceselor de COVID și că le-a cerut celorlalți secretari de stat să-i spună dacă știu sau nu despre existența acestui grup.

Astfel, el a aflat – de la o singură persoană – că există o intenție de formare a acestui grup.

„Toate raportările, fie că vorbim de decese sau testări, toate situațiile din țară, toate datele sunt gestionate de STS (…) Ieri, STS a emis următorul comunicat, faptul că datele introduse în coronaforms nu pot fi modificate odată introduse. Datele introduse în aplicațiile gestionate de către STS nu pot fi modificate. (Nici dacă apar greșeli?) Corecturile trebuie făcute doar de STS, nu poate oricine care poate introduce date să facă modificări.

În al doilea rând, ieri, din dispoziția premierului Cîtu, am comunicat tuturor celor din conducerea Ministerului Sănătății să ne comunice două aspecte: actul normativ prin care a fost constituit acest grup de lucru pe de o parte și, de cealaltă parte, un raport de activitate al acestui grup de lucru.

Toți secretarii de stat mi-au răspuns în scris, inclusiv secretarul general al MS. Toți, cu o singură excepție, au spus că nu au cunoștință de acest grup de lucru. Dacă există, dacă există vreun document în acest sens.

A fost o singură excepție din partea unei colege, care a menționat faptul că știe despre o intenție de a constitui un astfel de grup, o intenție, o discuție care a avut loc în data de 12 (aprilie – n.red.) și pentru care a fost planificată o primă eventuală ședință pe data de 14, ședință care nu a avut loc. Alte informații nu au putut să-mi comunice”, a declarat Andrei Baciu la o televiziune de știri.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *