GRU, cea mai temută agenție rusească de spionaj. Acțiuni care au ingrozit lumea

Agenția de spionaj GRU din Rusia este una dintre cele mai temute și eficiente agenții de spionaj din lume, mai multe atacuri care au ajuns pe prima pagină a ziarelor fiind opera agenților GRU. 

GRU este o agenție militară de spionaj, iar rolul său este acela de a colecta informații și de a desfășura misiuni în afara granițelor Rusiei. Agenția se deosebește de KGB, actualul FSB, scrie BBC. 

GRU vine de la Direcția Generală de Informații, agenția supraviețuind căderii KGB și revenind în forță în ultimii ani.

GRU înseamnă Direcția Principală de Informații și este agenția de informații militare externe a statului major al Forțelor Armate ale Federației Ruse . Începând cu anul 2010, numele oficial complet al agenției este Direcția Principală de Activitate a Statului Major General al Forțelor Armate ale Federației Ruse.

Marea Britanie a atras atenția că GRU ar fi vinovată de atacul de la Salisbury din 2018, când un fost agent al GRU și fiica sa au fost otrăviți. Statele Unite ale Americii arată cu degetul aceeași agenție în cazul unor atacuri cibernetice. Agenții GRU sunt bănuiți de a se fi infiltrat în Ucraina și Siria, țări în care Rusia are interese militare. Doi agenți care au legătură cu atacul din Marea Britanie au fost identificați de Cehia în explozia unui depozit de armament din 2014. 

GRU e bănuit a fi implicat în otrăvirea a patru persoane în Marea Britanie, inclusiv a fostului ofițer GRU Sergei Skripal, care a supraviețuit, și a unei femei care a murit.

La fel, agenției militare rusești îi este atribuită doborârea în 2014 a avionului de pasageri de la Malaysia Airlines deasupra Ucrainei, accident care a făcut 300 de morți. Tot din GRU provin mulți dintre mercenarii ruși care luptă în Siria și Africa. De asemenea, trei jurnaliști ruși care anchetau asupra prezenței GRU în Republica Centrafricană au fost asasinați acolo.

Rusia a avut o agenție de spionaj militar încă de acum 200 de ani, din timpul războaielor napoleonice. Agenția s-a reorganizat în 1917 și a devenit GRU în 1942, la apogeul celui de-al Doilea Război Mondial, când aduna informații despre Germania și țările aliate. Asemenea agenților operativi, GRU are și echipele sale de commando, specializate în intervențiile în zonele de conflict, recunoaștere și sabotaj. Forțele de elită au intervenit în Afghanistan, în invazia din 1979. 

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *