Președintele Rus Vladimir Putin a trecut la amenințări. „Occidentul va regreta. Răspunsul Moscovei va fi unul rapid şi dur”

Vladimir Putin a lansat un nou atac împotriva rivalilor săi externi, în contextul intensificărilor tensiunilor din ultima perioadă.

Miercuri, în discursul său anual susținut în Parlament, președintele Rusiei a transmis Occidentului ”să nu treacă linia roșie”, interpretând ca ”slăbiciune” intențiile sale bune. 

„Sper că nimănui nu-i va veni ideea de a trece linia roşie cu Rusia, luând intenţiile noastre bune drept slăbiciune. Noi vom stabili singuri pe unde trece aceasta”, a spus Putin în fața Adunării Federale, fără a specifica însă despre ce limite este vorba.

Liderul de la Kremlin a adăugat că Occidentul „va regreta” orice provocare împotriva intereselor Rusiei. Răspunsul Moscovei va fi unul „rapid şi dur”, a adăugat acesta. 

Putin susține că „atacurile din nimic” la adresa țării sale au devenit, pentru unele țări, „un sport”, denunțându-le ca fiind „acte nefondate și neprietenoase.”

Cu toate acestea, Putin nu a făcut referiri precise la marile dosare asupra cărora Rusia are poziţii divergente faţă de SUA şi UE.

„Ne comportăm în ansamblu cu reţinere şi într-o manieră modestă, adeseori fără să răspundem acţiunilor neprietenoase sau chiar unor grosolănii flagrante”, a adăugat liderul de la Kremlin. 

În Parlament, Putin a insistat asupra faptului că Moscova s-a străduit dintotdeauna să aibă relaţii bune cu alte ţări şi că speră că niciun stat străin „nu va trece liniile roşii” în relaţia cu Rusia.

Președintele a denunţat totodată tăcerea Occidentului cu privire la ceea ce el a prezentat ca fiind o tentativă de lovitură de stat în Belarus, unde omologul său, Aleksandr Lukaşenko, a anunțat că a dejucat un asasinat împotriva sa. Putin a subliniat că în Occident „toată lumea pretinde că nimic nu s-a întâmplat”, adăugând că asupra Belarusului se pregătea un atac cibernetic de amploare.

În schimb, Putin nu a adus în discuție situația disidentului Aleksei Navalnîi, aflat într-o stare critică în închisoare, potrivit apropiaţilor săi, şi nici despre comasarea a zeci de mii de militari la frontiera cu Ucraina sau acuzaţiile de spionaj şi ingerinţă în alegerile din SUA, ori despre recentul scandal cu Cehia, după ce Praga a acuzat agenţi ai Serviciului militar de informaţii (GRU) de explozia provocată într-un depozit de muniţii de pe teritoriul său.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *