Coroanele din material plastic, interzise în cimitire. Decizia este susținută și de preoți

Ministerul Mediului face un apel către toți cetățenii să renunțe la „tradiția” de a procura compoziții de flori artificiale cu scopul de a le duce la cimitire.

An de an, această practică cauzează un prejudiciu major mediului, iar populația încă nu a conștientizat acest fapt.

Utilizarea florilor artificiale pune în pericol nu doar mediul înconjurător, ci și propria sănătate. Florile artificiale elimină o cantitate semnificativă de substanțe toxice, poluând solul, aerul, iar în apele subterane pot nimeri coloranți ce conțin metale grele. În procesul de ardere se elimină dioxine și furani, substanțe cancerigene, arderea fiind strict interzisă și pedepsită penal.

Cea mai mare parte dintre deșeuri o constituie coroanele și compozițiile de flori artificiale. În consecință, impactul negativ asupra mediului este inevitabil, din cauză că, perioada de descompunere a produselor petrochimice poate să ajungă și până la 500 de ani.

Măsuri radicale la Oradea

Administrația Domeniului Public din Oradea a luat o decizie care este susținută inclusiv de preoți: se va renunța la coroanele din plastic sau cele din flori naturale care sunt legate cu sârmă.

Astfel, Cimitirul Municipal se va axa pe protecția mediului, iar administrația orașului nu va mai fi nevoită să cheltuiască zeci de mii de lei lunar pentru a scăpa de ofrandele din plastic. De asmenea, în Cimitirul Municipal vor fi montate panouri electrice, pe care vor rula mesaje de condoleanțe.

Cimitirul Municipal din Oradea este cel mai mare din România, se întinde pe 73 de hectare și are aproape 60.000 de locuri de veci. Lună de lună se adună aici sute de tone de coroane. Multe sunt din plastic, iar altele, deși sunt din flori naturale, sunt împletite cu sârmă.

Liviu Andrica, director ADP Oradea a declarat că respectivele coroane din plastic nu pot fi folosite în niciun fel. Ba, mai mult, deși trec zeci de ani, ele nu se degradează. Directorul ADP Oradea a mai explicat că s-a încercat o presare, dar, pentru că există foarte multă sârmă în compoziția coroanelor, acestea strică aparatele de tocat.

„În cimitir au loc cam 10 înmormântări zilnic. La o înmormântare se adună în medie cam 20 de coroane, dar sunt şi înmormântări cu peste 100 de coroane, ceea ce este foarte mult. De la introducerea colectării selective, pe noi ne costă 553,24 lei depunerea unei tone de deşeuri nereciclabile la groapa de gunoi. La cum transformă RER Vest volumul în greutate, asta înseamnă cam 45 de coroane”, a declarat Andrica.

Așadar, comercianţii din piețe nu vor mai putea comercializa coroane din plastic ori cu inserţie din sârmă.

„Vor trebui să se reprofileze pe coroane din materiale biodegradabile sau pe vânzarea de flori”, a adăugat Liviu Andrica.

Comercianții de coroane mortuare mai au la dispoziție o lună până la aplicarea noilor reguli, timp în care pot vinde marfa de pe stoc.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *