România, lovită din toate părțile. „S-a decis uciderea imediată”

După mai bine de un an de zile, țara noastră dă semne că începe să-și revină după ce a fost lovită crunt de pandemia de coronavirus.

Numai, că odată cu începutul relaxării restricțiilor, au apărut alte epidemii în urma cărora trebuie sacrificate zeci și sute de mii de păsări și animale.

În urmă cu aproape două luni de zile au fost ucise peste 180.000 de păsări, în județul Covasna din cauza gripei aviare. Ca umare, autoritățile au decis închiderea tuturor târgurilor de păsări vii din toată țara, pe o perioadă de o lună de zile.

Recent, însă, s-a descoperit, că, și pesta porcină începe să-și facă de cap.

Autoritățile timișene au dispus uciderea a 40 de porci dintr-o gospodărie din Crivobara, unde a fost depistat un focar de pastă porcină africană.

„În urma examinării unor probe prelevate de la porci domestici proveniți dintr-o exploatație non-profesională din localitatea Crivobara, comuna Secaș din judeţul Timiş, a fost confirmată, de către Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală București, Pesta Porcină Africană.

Prefectul Zoltan Nemeth a convocat ședința Centrului Local de Combatere a Bolilor, în cadrul căreia s-a emis o hotărâre în baza căreia au fost stabilite zonele de protecție și supraveghere din jurul focarului de pestă porcină africană din localitatea Crivobara și s-a decis uciderea imediată, sub control oficial şi neutralizare prin metodă alternativă (incinerare/îngropare) a suinelor din exploatație”, a informat Instituția Prefectului Timiș.

În plus, 11 noi focare de pestă porcină au izbucnit în România. Avem în total 310 focare înregistrate în toată țara. Iar Autoritatea Sanitar Veterinară anunță că, în Transilvania, cele mai multe cazuri de pestă porcină au apărut la mistreți.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *