Raluca Turcan despre pensionarea anticipată. „Legislația lasă loc de interpretări”

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, susține că cele mai multe dosare câștigate de pensionari împotriva statului român sunt cele care se referă la grupele de muncă, precizând că, de-a lungul timpului, s-a dovedit că „legislația lasă loc de interpretări, „uneori fiind decizii ale instanțelor halucinante”.

„Intrăm, așadar, cu o clarificare a modului în care se acordă aceste grupe de muncă, este o obligație, nu putem să închidem ochii și să ne facem că nu vedem, și în paralel să stimulăm menținerea în activitatea profesională”, spune minstrul Muncii.

Ministrul a vorbit, de asemenea, în această seară, la un post TV, despre pensionarea anticipată și menținerea oamenilor în viața activă, spunând că: “Este momentul ca, în România, să ajungem pe de o parte să stimulăm menținerea în viața activă a oamenilor, dacă pot și dacă doresc, să menținem acest calendar de egalizare a vârstei de pensionare între bărbați și femei, 63 și 65 de ani, pe care deja îl avem asumat pe legislația în vigoare, și, în același timp, să încercăm să mai facem un pic de curățenie în privința pensionărilor anticipate”.

Întrebată ce le spune celor care susțin că vrea să elimine pensionarea anticipată și să mărească vârsta de pensionare, ministrul a răspuns că este „exclus” acest lucru, întrucât nu poate fi eliminată pensionarea anticipată.

“Există (pensionarea anticipată – n.r.) peste tot în lumea aceasta. Întrebarea este cum au acces oamenii la pensionare anticipată, și aici avem discuții foarte serioase în Ministerul Muncii și o să lansăm în curând o campanie prin care Inspectoratele teritoriale de muncă să facă o verificare temeinică la angajatorii economici care, din diferite motive, fac solicitări să intre în condiții de muncă speciale sau deosebite, ceea ce duce la accesarea unor grupe de muncă și, implicit, pensionare anticipată”, a arătat ministrul liberal.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *