Izvor magic în Bihor. Oamenii de știință sunt uluiți. Măsuri de urgență

Un izvor magic, care transformă tot ce întâlneşte în piatră, a fost descoperit de către ecologiştii Centrului pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor pe o vale din Munţii Pădurea Craiului şi cer instituirea unor măsuri de ocrotire în zonă.

Este primul găsit până acum în Bihor şi un habitat extrem de rar în Europa. 

Izvorul care transformă tot ce întâlnește în piatră se găsește în Valea Sohodol, comuna Căbeşti, din Munții Pădurea Craiului.

Apele de acest fel se numesc izvoare petrifiante cu formare de travertin şi sunt cunoscute în legislaţia cu codul de habitat 7220, adică zone prioritare de protecţie. 

Aceste habitate au o extindere mică întrucât pentru apariţia izvoarelor petrifiante cu formare de travertin este necesar să existe condiţii geografice particulare, respectiv masive calcaroase, fenomene vulcanice care să genereze izvoare cu apă caldă acidă, aceasta dizolvând rapid calcarul şi redepunându-l sub formă de travertin (tuf calcaros).

Acesta se mulează încet peste plantele din comunităţile din apropiere pietrificându-le, de unde şi numele habitatului. 

„Este asemănător fenomenului care se petrece în peşteri, unde apa dizolvă mineralele care apoi iau forma stalactitelor şi stalagmitelor. Izvoarele petrifiante dizolvă calcarul care apoi se depune pe muşchi, lemne, frunze ca o crustă de piatră”, explică Paul Iacobaş, preşedintele Centrului pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă (CAPDD) Bihor.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *