Autorii vandalizării cimitirului evreiesc din Ploiești, depistați. Tineri beți și drogați, fără motivații politice sau rasiale

Cinci tineri cu vârste între 16 şi 24 de ani sunt cercetaţi pentru vandalizarea mai multor monumente funerare din Cimitirul Evreiesc din Ploiești.

Acțiunea acestora nu ar avea legătură cu acțiuni antisemite.

Poliția Prahova anunță, după vandalizarea Cimitirului Evreiesc din Ploiești, unde 16 monumente funerare au fost dărâmate, iar trei dintre acestea au fost sparte, că au fost identificați cinci suspecți.

 16 monumente funerare au fost dărâmate de pe socluri, în noaptea de sâmbătă spre duminică, unele dintre ele fiind sparte

„În urma verificărilor şi cercetărilor efectuate de poliţişti, cele cinci persoane bănuite de săvârşirea faptei au fost identificate şi depistate. Este vorba despre tineri cu vârste cuprinse între 16 şi 24 de ani. Din cercetări, a rezultat faptul că acţiunea persoanelor bănuite nu are legătură cu acţiuni antisemite”, se arată într-un comunicat remis de Biroul de Presă al Poliţiei Prahova. Sursa citată nu a precizat însă dacă cei cinci au fost reţinuţi. Potrivit unor surse apropiate de anchetă, tinerii acuzaţi că au vandalizat cimitirul evreiesc din Ploieşti sunt cunoscuţi consumatori de droguri şi alcool.

Informaţia legată de distrugerea cimitirului a fost făcută publică pe Facebook, de către deputatul Silviu Vexler, preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România.

Acesta, afirma, într-o postare pe Facebook, că distrugerea unor monumente funerare ridicate în memoria unor persoane care nu mai sunt reprezintă unul dintre „cele mai abjecte acte posibile”.

Și actriţa Maia Morgenstern a semnalizat vandalizarea cimitirului: „Un fel de reacţie. Dacă e voie. Dacă se îngăduie. Dacă nu cumva deranjez pe cineva. Dacă nu cumva se supăra cineva. Dacă nu cumva exagerez. acă nu cumva fac jocurile mai ştiu eu cui.

Dacă nu cumva aş merita eu vreo plângere penală. Dacă nu cumva mă amestec într-o chestie care nu mă priveşte. Dacă nu cumva iar vreau să mă bag în seamă. Dacă nu cumva mi se pare mie. Dacă nu cumva fac din ţânţar armăsar. Dacă nu cumva inventez o falsă problemă. Dacă nu cumva tot eu sunt vinovată, de fapt.

Dacă nu cumva mai bine tăceam. Dacă nu cumva mai bine făceam altfel decât fac. Dacă nu cumva… Cimitirul Evreiesc din Ploieşti a fost vandalizat. Profanat. Dacă am eu rude acolo? Dacă mă priveşte direct pe mine? Dacă nu cumva profanarea unui cimitir Evreiesc a devenit un fapt divers?!? Dacă nu cumva sunt patetică…”.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *