Bolile cardio-vasculare provoacă demență? Descoperirea oamenilor de știință

Inima este cel mai important mușchi din corp, fiind responsabilă pentru pomparea de sânge și oxigen spre toate organele.

 Dacă nu este îngrijită corespunzător, apare ateroscleroza (în artere se formează placa de aterom), boală ale cărei efecte și complicații (infarct miocardic, accident vascular cerebral, angină pectorală etc.) reprezintă una dintre cauzele majore de deces.

Dacă ne dorim o bătrânețe ușoară, fără complicații și cu multă energie, trebuie să avem grijă și de sistemul nostru cardiovascular. 

Se știe că diferite aspecte ale stilului de viață susțin sănătatea inimii și a creierului.

„În acest moment, cel mai bun sfat este un stil de viață sănătos și echilibrat”, spune dr. Zahra Raisi-Estabragh, specialist în cardiologie de la British Heart Foundation Clinical Research. „În acest sens, aș spune că cei mai importanți ar fi exerciții fizice și evitarea fumatului”.

 Potrivit ei, alegerea cerealelor integrale poate îmbunătăți sănătatea cardiovasculară.În plus, Institutul Național al Inimii, Plămânilor și Sângelui recomandă:

 – Abordarea unei diete sănătoase și echilibrate

 – Menținerea unei greutăți potrivite

 – Evitarea fumatului și a fumatului pasiv

 – Menținerea sub control a colesterolului și tensiunii arteriale

 – Consumul de alcool numai cu măsură

 – Gestionarea stresului

„În general, se pare că lucrurile pe care le facem pentru a avea grijă de inimă sunt esențiale în menținerea sănătății creierului”, mai spune Raisi-Estabragh.

Deoarece Raisi-Estabragh și colegii săi au găsit legături între sănătatea inimii și funcția cognitivă la persoanele fără boala legată de vârstă, cercetările lor sugerează că există mecanisme de bază care leagă cele două. Persoanele cu o structură și funcție cardiacă mai sănătoase ar putea fi mai puțin susceptibile de a dezvolta demență doar în virtutea anatomiei inimii și a modului în care furnizează sânge bogat în oxigen creierului.

Studiul a fost publicat în European Heart Journal — Cardiovascular Imaging în mai.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *