Spune ADIO medicamentelor. Planta minune care vindecă peste 150 de boli

În popor rostopasca este cunoscută sub numele de negelariță, planta pentru negi, iarba-rândunicii, buruiană-de-cele-sfinte, gălbinele, lăptiugă.

A fost apreciată încă din antichitate ca plantă de leac pentru tratarea problemelor pielii, ficatului, pancreasului și a ochilor. 

Rostopasca- planta de leac a ficatului este cunoscută din punct de vedere științific cu numele de Chelidonium majus.

Este adevărat că o proporție mai mare de 30 grame pe zi poate cauza reacții adverse. Însă poate utilizată cu prudență, din preparate naturale care conțin cantități recomandate consumului zilnic. De asemenea, administrată sub supraveghere medicală planta este un leac minune pentru corpul uman.

După părerea mai multor cercetători, rostopasca alături de alte plante de leac a fost etichetată ca plantă otrăvitoare.

După alți cercetători denumirea științifică a acestei plante mai provine și din latinescul coeli donum. Acesta înseamnă „darul cerului”, am putea să adăugăm chiar darului lui Dumnezeu pentru binele omului.

Planta este recoltată doar din partea aeriană (frunze, flori și tulpină). Poate fii folosită proaspătă sau uscată pentru prepararea infuziilor, ceaiurilor, tincturilor, cremelor sau loțiunilor.

Seva de rostopască a fost utilizată încă din vechime pentru tratarea negilor și a problemelor de piele. În vechime se ungeau cu sevă de rostopască și pentru a fi preluată prin porii pielii de sânge și dusă la ficat pentru a ajuta refacerea și detoxifierea acestuia. Se considera de către fitoterapeuții vremurilor trecute că această practică este legată de asemănarea cu secrețiile fierii.

Administrată sub formă de ceaiuri sau infuzii, rostopascăi i s-a recunoscut efectul benefic în tratamentul bolilor de ficat și problemelor gastro-intestinale tot din Antichitate.

Proprietățile și beneficiile Rostopascăi

Rostopasca- planta de leac a ficatului este apreciată de fito-naturiști pentru proprietățile sale:

analgezice, antiseptice, antibacteriene

antivirale, expectorante, hematopoetice

vasodilatatoare, hipotensive, hipocolestemiante

hipolipidemiante, coleretice, antispasmodice

depurative, diuretice și purgative

sudorifice, regenerante, cicatrizante

antifungice, antitumorale, sedative, tonice

de stimularea secreției gastrice, hepatice, pancreatice și intestinale

Cele mai cunoscute beneficii ale rostopascăi sunt:

1. Acțiune imunomodulatoare, antitumorală și anticancerigenă

Datorită efectului antioxidant și detoxifiant rostopasca sprijină organismul să lupte cu radicalii liberi. Aceștia din urmă contribuie la dezvoltarea celulelor canceroase și tumorilor maligne.

2. Acțiune de îmbunătățire a vederii și prevenție a afecțiunilor oftalmologice

Această proprietate a fost demostrată și practic de către fitoterapeutul Maria Treben. Dânsa recomandă să se ungă cu sucul proaspăt de la plantă pleoapa ochiului spre capătul ochiului.

Acest proces are rol de îmbunătățire a vederii, de calmare a durerilor oculare cauzate de oboseală. Mai are efect de revigorare, de prevenire a cataractei, de refacere în cazul apariției petelor pe cornee, a sângerării retinei sau a dezlipirii de retină.

Aceste acțiunii benefice ale rostopascăi asupra ochiului se datorează aportului de vitamine, minerale, enzime regăsit în sucul tulpinei. Dar și datorită efectului tonic și regenerant pe care planta îl are asupra ochiului.

3. Acțiune de protecție cerebrală

Datorită efectului benefic de detoxifiere a vaselor de sânge planta ajută la prevenirea și refacerea sistemului cerebral din arteroscleroze care dacă nu sunt tratate pot provoca complicații.

4 Acțiune analgezică, antiinflamatoare, antivirală

Aceste efecte benefice sprijină buna funcționare a plămânilor, fapt ce ajută la prevenirea problemelor respiratorii și combaterea bacterilor și virusurilor.

5 Acțiune antispastică și calmantă

Rostopasca are efecte benefice asupra sistemului nervos și sistemului cardiac, precum și asupra sistemului muscular. Rostopasca consumată sub formă de ceai sau tinctură ajută intern la buna funcționare a inimii și creierului

Intern sprijină relaxarea mușchiului cardiac, iar extern aplicată sub formă de cataplasme sau unguente ajută la relaxarea musculară.

6. Acțiune benefică în buna funcționare a glandelor endocrine

Acest beneficiu se datorează acțiunii depurative, detoxifiante, antibacteriene și stimulative. Rostopasca acționează benefic asupra glandei tiroide, a pancreasului, a glandelor suprarenale, glandelor gonade. Acțiunea rostopascăi asupra tiroidei se revede în cazul problemelor autoimune și gușei nodulare.

7. Acțiune cardiovasculară, hematopoetică și depurativă

Contribuie la curățarea vaselor de sânge, tonifierea mușchiului cardiac, formarea celulelor roșii din sânge. Folosită împreună cu urzică și soc, rostopasca poate ajuta la prevenirea și tratarea leucemiei. Acest remediu a fost menționat și de autoarea Maria Treben în cartea sa.

8. Acțiune hipotensivă, hipocolestemiantă și hipolipidemiantă

Datorită efectului detoxifiant extractul de rostopască contribuie la reglarea tensiunii, colesterolului și lipidelor din sânge.

9. Acțiune gastro-intestinală, hepatică și pancreatică

Înaintașii noștri foloseau seva de rostopască și se ungeau în zona ficatului atunci când simțeau disconfort hepato-coleretic. Ei considerau că acest suc are culoarea secreților fierii, fapt ce i-a oferit numele de planta de leac a ficatului.

Studiile au demonstrat de-a lungul timpului faptul că rostopasca are acțiune detoxifiantă, depurativă, analgezică asupra tubului digestiv. Sprijină cu succes prevenirea și tratarea afecțiunilor gastrice, hepatice, coleretice, pancreatice și intestinale.

Administrarea extractului de rostopască sub formă de ceai, tinctură, infuzie au ajutat la tratarea diferitelor forme de hepatită (A,B,C). Este un bun adjuvant în amelioarea cirozei, crizelor de fiere, tulburărilor gastro-intestinale. Funcția de reglare și stimulare a funcției pancreatice ajută la buna funcționare a arderii glucidelor, lipidelor și sprijin al digestiei.

10. Acțiune antibacteriană, diuretică și purgativă asupra sistemului uro-genital

Acest efect combate cu succes problemele renale, urinare și a afecțiunilor datorate infestării cu bacterii în zona uro-genitală. Aceste bacterii pot cauza infecții (candidoză, herpes, trichomonas, chlamydia etc.)

11. Acțiune regenerantă, cicatrizantă și antifungică asupra pielii

Rostopasca folosită sub formă de unguente sau cataplasme acționează asupra eczemelor, dermatozelor și micozelor. Contribuie în aceleași timp la cicatrizarea rănilor și regenerarea pielii în caz de arsuri, cicatrici, tăieturi.

12. Acțiune de tonifiere a pielii și de combatere a bătăturilor, negilor și bolilor de piele

De-a lungul timpului rostopasca și-a câștigat titlul de negeloasă. Acest titlu se datoarează deoarece atât omul de rând cât și specialistul știe că seva de rostopască aplicată pe negi, bătături, eczeme, pete, psoriazis contribuie la diminuarea și chiar dispariția acestora.

Utilizată timp îndelungat, rostopasca ajută în bolile de piele apărute din diferite cauze, contribuind chiar și la ameliorarea și prevenirea cancerului de piele.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *