Ecouri după vandalizarea statuii lui Mihai Viteazul. „UDMR face mult rău în România. „Românii cu maghiarii se salută pe stradă, vorbesc, se ajută reciproc. Nicio problemă nu e la omul de rând”

Despre acțiunea de vandalizare a statuii lui Mihai Viteazul din centrul localității Sfântu Gheorghe, oamenii continuă să vorbească, un astfel de eveniment neputând să fie uitat prea curând.

Profesoara de istorie Zenovia Pavlică are o părere proprie despre acest eveniment, afirmând că totul ar avea legătură semnificația istorică a personalității domnitorului Mihai Viteazu.

„Îmi dau seama, că extremistii maghiari nu se pot împăca niciodată cu hotărârile luate la Trianon și în general la Congresul de Pace de la Paris. Dar, vandalizarea lui Mihai Viteazul are un sens mult mai profund. Mihai Viteazul este primul dintre domnitorii noștri, care a încercat realizarea unirii celor trei provincii românești: Moldova, Țara Românească și Transilvania. Atunci, probabil, extremiștii maghiari leagă de personalitatea lui Mihai Viteazul ideea de nașterea conștiinței naționale, deși, la 1600 să vorbim, totuși, de conștiință națională este încă devreme.

 Dar, Mihai Viteazul a devenit un simbol atât de puternic și important pentru români, încât extremiștii îl socotesc, într-un fel și pe el vinovat de decizia luată la Trianon. Așa îmi explic eu. E clar…nu în sensul românului și maghiarului de rând, ci al politicienilor. Niciodată pace între unguri și români nu o să fie. 

Eu mă duc foarte des în Transilvania. Mă duc la Gheorgheni, unde cei mai mulți sunt maghiari. Sora mea, de-o viață, acolo a lucrat. S-a împăcat foarte bine cu maghiarii. A învățat maghiara. Este cadru medical. Mă duc atât de des și văd că românii cu maghiarii se salută pe stradă, vorbesc, se ajută reciproc. Nicio problemă nu e la omul de rând. Este numai interesul politicienilor. Păi, cum ar putea să se mențină la putere,  mai ales UDMR, care, după mine, face foarte mult rău în România”, a spus profesoara Zenovia Pavlică .

Un alt profesor de istorie, Vasile Stancu, din județul Covasna merge mai departe cu motivele care generează astfel de acțiuni șovine și iredentiste.

„Poziția prefectului…asta este de fațadă. La fel este și a primarului din Sfântul Gheorghe. Acesta este un rezultat al procesului de învățământ din școlile maghiare și a predării istoriei la clasa a VII- VIII în limba maghiară, unde istoria naționalităților este istoria Ungariei. Deci, acesta e rezultatul”, a afirmat profesorul Vasile Stancu.

Tot în legătură cu situația învățământului din Transilvania, profesoara Zenovia Pavlică consideră că limba română trebuie învățată de toată populația, indiferent de etnie.

„Nu-mi pot explica, ce este în mintea celor care conduc astăzi învățământul românesc, din mai multe puncte de vedere. În primul rând istoria națională, cum este predată, cum este gândită programa. Nesocotirea limbii române în Transilvania. Eu cred că pentru unguri este un dezavantaj să nu știe limba română pentru că ei trebuie să-și găsească locuri de muncă. Atunci, cum vor putea ei să-și găsească loc de muncă, in condițiile în care refuză limba română?”, a afirmat profesoara de istorie Zenovia Pavlică.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *