Scandal pe Arena Naţională din Bucureşti la EURO 2020. Ce a stârnit furia Rusiei

Naţionala de fotbal a Ucrainei a învins formaţia Macedoniei de Nord cu scorul de 2-1 (2-0), joi, pe Arena Naţională din Bucureşti, în Grupa C a turneului final EURO 2020.

 Înaintea partidei, pe teren a fost afișat un tricou uriaș, care a stârnit furia Rusiei. Moscova a reclamat echipamentul la UEFA, iar forul fotbalistic a impus ucrainenilor să ascundă sloganul folosit de federația de fotbal din Ucraina. Nu același lucru s-a întâmplat cu harta Ucrainei imprimată pe pieptul echipamentului, care conținea și Crimeea.

Aceasta a rămas, UEFA neimpunând nimic referitor la hartă. Și tricourile Macedoniei de Nord au stârnit un scandal la EURO 2020. Grecia a reclamat la UEFA că pe acestea este trecut acronimul federației FFM, adică Federația de Fotbal a Macedoniei și nu a „Macedoniei de Nord” cum este denumirea oficială a țării. În acest caz UEFA nu a mai intervenit.

Echipa antrenată de Andrei Şevcenko s-a impus prin golurile marcate de Andrei Iarmolenko (29) şi Roman Iaremciuk (34), iar pentru Macedonia de Nord a punctat Ezgjan Alioski (57).

De remarcat că ambele echipe au ratat câte un penalty, Macedonia prin Alioski, dar acesta a trimis în plasă mingea respinsă de portar, iar Ucraina prin Ruslan Malinovski.

Ucraina – Macedonia de Nord 2-1 (2-0)
Au marcat: Andrei Iarmolenko (29), Roman Iaremciuk (34), respectiv Ezgjan Alioski (57).
Ezgjan Alioski a ratat un penalty în min. 57 (a apărat Gheorghi Buşcean).
Ruslan Malinovski (Ucraina) a ratat un penalty în min. 84 (a apărat Stole Dimitrievski).
Bucureşti, Arena Naţională. EURO 2020 – Grupa C

Au evoluat echipele

UCRAINA: 1. Gheorghi Buşcean – 21. Aleksandr Karavaev, 13. Ilia Zabarnîi, 22. Mikola Matvienko, 16. Vitali Mikolenko – 10. Mikola Şaparenko (5. Serghei Sidorciuk, 78), 6. Taras Stepanenko, 17. Aleksandr Zincenko – 8. Ruslan Malinovski (2. Eduard Sobol, 90+2) – 7. Andrei Iarmolenko (căpitan; 15. Viktor Ţîgankov, 70), 9. Roman Iaremciuk (19. Artem Besedin, 70).
Selecţioner: Andrei Şevcenko.
Rezerve neutilizate: 12. Andrei Piatov, 23. Anatoli Trubin – 3. Gheorghi Sudakov, 4. Serghei Krivţov, 11. Marlos, 14. Evgheni Makarenko, 24. Aleksandr Timcik, 26. Artem Dovbik.

MACEDONIA DE NORD: 1. Stole Dimitrievski – 13. Stefan Ristovski, 14. Darko Velkovski (7. Ivan Trickovski, 85), 6. Visar Musliu – 16. Boban Nikolov (9. Aleksandar Trajkovski, 46), 5. Arijan Ademi (4. Kire Ristevski, 85), 20. Stefan Spirovski (25. Darko Curlinov, 46), 8. Ezgjan Alioski – 17. Enis Bardhi (24. Daniel Avramovski, 77) – 10. Goran Pandev (căpitan), 21. Eljif Elmas.
Selecţioner: Igor Angelovski.
Rezerve neutilizate: 12. Risto Jankov, 22. Damjan Siskovski – 2. Egzon Bejtulai, 11. Ferhan Hasani, 15. Tihomir Kostadinov, 23. Marjan Radeski, 26. Milan Ristovski.

Duelul tricourilor contestate

UEFA a respins solicitarea Greciei privind tricoul purtat la turneul final al EURO 2020 de componenţii naţionalei de fotbal a Macedoniei de Nord, scandal care a survenit după cel dintre Rusia şi Ucraina, scrie AFP.

Organismul european a confirmat că a primit „o scrisoare din partea guvernului grec” în care se protestează împotriva acronimului FFM (Federaţia de Fotbal din Macedonia) vizibil pe echipamentul nord-macedonenilor.

Nikos Dendias, ministrul de externe din Grecia, a trimis o scrisoare şi către omologul său nord-macedonean, în care solicita ca echipa de fotbal a Macedoniei de Nord să respecte acordul de la Prespa, prin care numele ţării a fost schimbat.

UEFA a opinat însă că sunt îndeplinite aceste cerinţe prin utilizarea termenului „Federaţia de Fotbal a Macedoniei de Nord” în toate comunicările sale.

Aşa cum se ştie, într-un alt scandal asemănător, selecţionata Ucrainei a fost obligată să acopere sloganul „Glorie eroilor” de pe tricourile sale pentru EURO 2020, contestat de Rusia. Ucrainenii au ascuna sintagma respectivă cu o mini-hartă a ţării.

UEFA a cerut o modificare a tricoului ucrainean, înaintea startului Campionatului European de fotbal, considerând ca fiind „politic” sloganul respectiv, pe fondul conflictului ruso-ucrainean, potrivit Agerpres.

Federaţia ucraineană de fotbal (AUF) anunţase ulterior că a ajuns la un „compromis” cu forul european în acest litigiu, primul incident diplomatic al turneului care s-a deschis vineri seara la Roma şi se va încheia pe 11 iulie la Londra.

Conform UEFA, selecţionata ucraineană a acoperit sloganul „Glorie eroilor” imprimat în interiorul gulerului tricourilor de joc cu o ţesătură reprezentând „harta Ucrainei”, înconjurând „sigla federaţiei”.

„Vor acoperi sloganul, iar acest lucru va fi verificat de către delegatul UEFA înaintea fiecărui meci”, a indicat un purtător de cuvânt al forului fotbalistic european, estimând că acest aranjament „nu este diferit de ceea ce a fost decis” deja.

Federaţia rusă de fotbal anunţase săptămâna trecută că a adresat o scrisoare Uniunii Europene de Fotbal (UEFA) pentru a denunţa noul tricou al selecţionatei ucrainene pentru turneul final al EURO 2020, pe care figurează Crimeea, anexată de Rusia în 2014, precum şi regiunile Doneţk şi Lugansk, controlate de separatiştii pro-ruşi.

De asemenea, pe tricouri mai figurează sloganurile „Glorie Ucrainei! Glorie Eroilor!”, făcând referire la un cântec patriotic devenit strigăt mobilizator pentru manifestanţii care l-au înlăturat pe fostul aliat al Kremlinului, Viktor Ianukovici, după o mişcare populară în 2014.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *