Beneficiile pătrunjelului pentru sănătate. Efecte terapeutice dintre cele mai puternice

Pătrunjelul este nelipsit din prepararea multor feluri de mâncare, fiind un aliment sănătos.

Bogat în vitamina C, chiar mai mult decât lămâia, poate fi un întăritor natural al sistemului imunitar, bun stimulent al sistemului nervos, antiinfecţios, vasodilatator, bun regenerator capilar.

Sucul crud de pătrunjel are proprietăţi care ajută la funcţionarea tiroidei şi glandelor suprarenale, dar este potrivit şi pentru bolile sistemului ocular, în special pentru cele de la nervul optic. Este recomandat să se bea imediat ce a fost preparat. În niciun caz nu se ţine în frigider mai mult de câteva ore, întrucât oxidează şi îşi pierde proprietăţile.

Sucul obţinut dintr-o legătură de pătrunjel se poate bea zilnic, preferabil în loc de mic dejun, sau poate reprezenta o gustare ce va fi luată la o distanţă de 1,5-2 ore de masa principală. Rădăcina de pătrunjel poate fi folosită ca diuretic, consumată sub formă de infuzie, iar frunzele stimulează digestia.

Amestecând sucul de pătrunjel cu sucul de ţelină sau de spanac se obţin efecte terapeutice dintre cele mai puternice. Din pătrunjel se poate extrage o substanţă narcotică pentru om. Consumul excesiv poate cauza tulburări ale sistemului nervos.

Beneficii ale pătrunjelului

1. Pătrunjelul este bogat în vitamina C.

2. Îmbunătăţeşte digestia, prevenind astfel balonările şi indigestia. Ajută funcţia hepatică.

3. Ajută la buna funcţionare a rinichilor, prin dizolvarea calculilor renali.

4. Îmbunătăţeşte nivelul de estrogen şi reface circulaţia sangvină a tractului genital feminine.

5.  Stimulează sistemul imunitar datorită conţinutului extrem de bogat în vitamina C, betacaroten, vitamina B12 şi clorofilă.

6. Pătrunjelul poate combate icterul, este eficace în blocajele care pot apărea la nivelul funcţiei hepatice, al plǎmânilor şi rinichilor.

7. Frunzele pot vindeca tǎieturile adânci, vânǎtǎile şi pot fi folosite în alimentaţia pacientului oncologic.

Protejează ficatul. Pentru că susține eliminarea toxinelor, pătrunjelul ajută și la regenerarea și vindecarea ficatului. Este un puternic antioxidant, diuretic și calmant natural și, consumat cu regularitate, îmbunătățește semnificativ starea generală de sănătate.

Tratează afecțiunile inimii. Consumul regulat de pătrunjel ajută în prevenirea, dar și agravarea afecțiunilor cardiovasculare. Frunzele de pătrunjel ajută la fluidificarea sângelui și susțin circulația acestuia către creier. Astfel, pătrunjelul dilată arterele și împiedică apariția cheagurilor de sânge.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *