Spion rus arestat în Germania. Ce au descoperit anchetatorii

Un om de afaceri rus care lucrează într-o Universitate din Germania a fost arestat pentru spionaj.

Potrivit autorităților, acesta ar fi furnizat informații despre instituția de învățământ, în schimbul unor sume de bani. 

Suspectul, prezentat ca fiind Ilnur N., a colaborat cu un serviciu de informații rus cel puțin din octombrie 2020, când lucra ca asistent ştiinţific la o universitate germană, a transmis Parchetul federal din Karlsruhe.
Anul trecut, în perioada octombrie – iulie, s-a întâlnit de cel puțin trei ori cu un agent al Serviciului de Informaţii Externe rus, căruia i-a oferit informații despre instituție. 

Anchetatorii nu au oferit mai multe detalii despre bărbat sau despre universitatea germană unde lucra, procuratura precizând doar că acesta era asistent ştiinţific ”pentru o catedră tehnico-ştiinţifică”.

În acest caz, au fost făcute percheziţii la domiciliul şi la locul de muncă al bărbatului, fiind arestat preventiv sâmbătă. 

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Berlin nu a făcut niciun comentariu în cadrul unei conferinţe de presă, la solicitarea ziariştilor. Nici Moscova nu a reacţionat imediat.

Incidentul ar putea înrăutăți și mai mult relațiile bilaterale, care s-au tensionat după implicarea Moscovei în conflictul din Ucraina, acuzaţiile de spionaj cibernetic formulate la adresa Rusiei și otrăviea opozantului Aleksei Navalnîi. 

În ultimele luni, Italia a expluzat doi oficiali ruşi după ce un ofiţer de marină a fost prins în flagrant în timp ce îi înmâna documente clasificate unui militar rus.

De asemenea, mai mulţi diplomaţi ruşi acuzaţi de spionaj au fost expulzaţi din Bulgaria, Olanda, Austria, Franţa şi Republica Cehă. De fiecare dată, Moscova a reacţionat în mod simetric, denunţând în acelaşi timp acuzaţii nefondate şi ”rusofobe”.

Rusia este acuzată și de piraterie informatică pe scară largă care a vizat calculatoarele Bundestagului şi biroul Angelei Merkel în 2015, precum şi NATO şi canalul de televiziune în limba franceză TV5 Monde.

În acest context, șeful diplomaţiei germane, Heiko Maas, a avertizat împotriva unor posibile tentative de dezinformare din partea Rusiei înainte de alegerile parlamentare de la sfârşitul lunii septembrie, pe care le-a calificat drept ”complet inacceptabile”.

În pofida acestor relaţii tensionate, Moscova şi Berlinul continuă să îşi apere controversatul proiect de gazoduct Nord Stream 2, care va lega cele două ţări, împotriva opoziţiei SUA

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *