Adrian Gheorghe, președintele CNAS, despre contribuția personal în sănătate. Ce-i așteaptă pe români de la 1 iulie 2021

Președintele Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate, Adrian Gheorghe, a explicat joi cum va funcționa sistemul „contribuției personale în sănătate”, ce urmează să fie introdus treptat, de la 1 iulie.

În prima etapă, se vor deconta parțial doar spitalizări, urmând ca tratamente în ambulatoriu să fie compensate abia de anul viitor.

De la 1 iulie, românii care sunt asigurați și se tratează în spitalele private care au contracte cu casele de asigurări de sănătate vor plăti doar diferența dintre tariful perceput de instituția privată și plafonul decontat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

În prima fază, sistemul se aplică doar pentru „spitalizare continuă, cazuri acute”.

Concret, pacientul va primi un „deviz estimativ”, în care este informat detaliat cât decontează CNAS pentru tratament și cât mai are de plătit în plus. „Oferta” va fi valabilă timp de 5 zile lucrătoare, pentru a-i oferi pacientului posibilitatea de a consulata și alte oferte concurențiale. 

Pentru segmentul „ambulatoriu de specialitate și ambulatoriu paraclinic”, contribuția personală se va introduce în 2022, la 60 de zile după adoptarea bugetului de stat.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *