Alertă la nivel mondial! „Medicii și pacienții trebuie să fie atenți la simptomele clinice”

Vaccinul anti-Coronavirus Pfizer a fost legat de un risc sporit de a dezvolta purpură trombotică trombocitopenică (TTP), o afecțiune rară a sângelui, potrivit cercetătorilor israelieni.

TTP este o boală autoimună care determină formarea de cheaguri de sânge în diferite organe ale corpului. Potrivit Institutului Național de Sănătate al Israelului, aceste cheaguri pot limita sau bloca fluxul de sânge bogat în oxigen către organe cheie precum creier, rinichi și inimă, rezultând probleme grave de sănătate.

Cercetătorii de la Institutul de hematologie de la Centrul Medical Shamir e la Tel Aviv au declarat că au fost alertați de problemă după ce au constatat o creștere bruscă a TTP în țară – patru cazuri detectate într-o lună, comparativ cu două sau trei cazuri pe an.

Echipa medicală a declarat că a găsit o “legătură cronologică” între vaccinarea pacientului și debutul simptomelor bolii. Ei au subliniat că aceștia sunt atât pacienți noi, cât și pacienți a căror boală a apărut după o perioadă lungă de remisie.

Ministerul Sănătății examinează în prezent studiul și până la finalizarea evaluării, medicii au fost rugați să nu intervină.

Ca rezultat al cercetările lor, echipa medicală, condusă de dr. Maya Koren-Michowitz, șefa Laboratorului de hemato-oncologie translațională, a recomandat celor care au avut TTP să se vaccineze numai cu permisiunea specială a medicului lor – și dacă se vaccinează, să aibă o evaluare clinică de urmărire.

“Medicii și pacienții trebuie să fie atenți la simptomele clinice: fatigabilitate, tulburări neurologice, hemoragii și dureri toracice”, a spus echipa.

De asemenea, echipa a solicitat ca “persoanele sănătoase” care sunt vaccinate să fie vigilente și să solicite imediat asistență medicală dacă apar simptome. Diagnosticul precoce și tratamentele moderne au sporit rata de supraviețuire a pacienților cu TTP de la 10% în trecut la 80% astăzi.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *