Lucian Duță a răbufnit. „Vom avea cel mai sălbatic sistem de sănătate”

Lucian Duță, fostul președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, a făcut acuzații grave la adresa guvernului și a celor care au susținut introducerea coplății în sănătate.

Prin Ordonanța aprobată joi se desființează, de fapt, sistemul public de sănătate, fiind lăsați la voia întâmplării oamenii cu venituri mici, spune acesta. ”Suntem singurul stat din lume care finanțăm cu bani publici un sistem privat”, a mai reclamat Duță.

„Ordonanța de Urgență de astăzi – nu vreau să folosesc cuvinte mari, dar este purul adevăr – desființează sistemul de sănătate. 
Sistemul public de sănătate este cel care asigura, conform Constituției, servicii medicale gratuite, pe baza contribuțiilor de sănătate pe care le plătim – 10,7% din salariu. 

În ultimii ani a existat, pe tăcute, un nou mecanism prin care acești bani se transferă către spitalele private. Suntem singurul stat din lume care finanțăm cu bani publici un sistem privat.
Marea golăneală pe care au făcut-o prin această OUG e că nu asistăm numai la transferul ascuns de bani către spitale, ci și către ambulatorii și cabinete medicale. 

În practică, dacă vă doare în partea dreaptă, mergeți la medicul de familie care vă trimite la specialist. Până acum, când mergeai la specialist, nu plăteai nimic. Conform acestei OUG, vei plăti. 

Laboratoarele sunt 100% private în România. Toți bolnavii, bătrânii care își făceau analize gratuite vor trebui să scoată bani din buzunar. De când va intra în vigoare OUG, pacientul român nu va mai beneficia de servicii gratuite – ambulatorii și analize medicale. Cel care plătește va sta acasă, iar oamenii care trăiesc din pensii de 1.000-2.000 de lei nu își vor mai permite să plătească analize medicale de bază sau consultări de specialitate (…)
Vor muri în liniște. 

Toate țările europene își conservă sistemul public pentru a proteja populația defavorizată. Prin ce s-a întâmplat astăzi, noi o lăsăm la voia întâmplării. Vor ajunge la spital numai în ultima fază, cu boli incurabile. Prevenția se face prin analize. Cum se va mai face dacă toate analizele vor fi cu bani?”, a spus Duță.

Fostul șef al CNAS a amintit că toate partidele au promovat această Ordonanță. 

„Această OUG a fost inițial promovată de PSD, prin doamna Pintea, anul trecut de Victor Costache, iar anul acesta, sub guvernul de dreapta, a intrat în vigoare. 
Este cea mai dură lovitură aplicată vreodată sistemului sanitar. Vom avea cel mai sălbatic sistem de sănătate”, a mai acuzat Duță. 

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *