Ursula von der Leyen dă ultimatum Ungariei. „Nu mai este acelaşi Viktor Orban”

Ursula von der Leyen, president of the European Commission, gestures while delivering a State of the Union address in the European Parliament in Brussels, Belgium, on Wednesday, Sept. 16, 2020. In her first State of the Union address, von der Leyen will mostly double down on the two key themes that have defined her presidency so far: the Green Deal and digital transition.  hotographer: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg via Getty Images

Uniunea Europeană va acţiona împotriva legii din Ungaria care este considerată discriminatorie faţă de LGBT, a dat asigurări vineri preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la capătul unui summit unde această măsură a stârnit proteste.

„Această nouă lege din Ungaria este clar discriminatorie şi, aşa cum se întâmplă într-o democraţie, vom lupta împotrivă, folosind instrumente juridice” aflate la dispoziţia noastră, a spus ea într-o conferinţă de presă.

„Ieri, majoritatea dintre noi au spus foarte clar că această nouă lege din Ungaria încalcă valorile noastre (…) A existat un sprijin zdrobitor pentru ideea că ne vom apăra valorile”, a adăugat şefa executivului european.

„La Comisie, noi am examinat această lege în profunzime, şi am scris guvernului ungar pentru a-i expune în detaliu îngrijorările noastre pe plan juridic”, a reamintit ea.

Comisia a dat termen Ungariei până la 30 iunie să răspundă.

„Există demersuri suplimentare care pot fi apoi luate. Acest lucru depinde de modul în care Ungaria reacţionează”, a precizat Ursula von der Leyen.

Bruxellesul poate să deschidă o procedură de infringement pentru încălcarea dreptului european, care poate duce la sesizarea Curţii de Justiţie a UE şi la sancţiuni.

La rândul său, premierul portughez, Antonio Costa, a cărui ţară asigură până la sfârşitul lunii preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene, a spus că „nu poţi fi membru al UE dacă nu respecţi şi nu accepţi valorile sale”.

În cadrul unei dezbateri tensionate de joi, majoritatea liderilor europeni l-au criticat pe premierul ungar Viktor Orban pentru legea controversată. Premierul olandez, Mark Rutte, a sugerat chiar activarea Articolului 50 din Tratat pentru ieşirea din UE, cum a făcut Marea Britanie, dacă valorile UE nu îi convin liderului de Budapesta.

Însă această perspectivă a fost exclusă de şefa CE.

 „În Ungaria există zece milioane de locuitori şi sunt ferm convinsă că există zece milioane de motive bune ca Ungaria să rămână membră a UE”, a subliniat ea.

Ursula von der Leyen a calificat discuţia dintre lideri drept „factuală, dar în acelaşi timp şi foarte personală şi emoţională”.

În timpul dezbaterii, premierul luxemburghez Xavier Bettel, căsătorit cu un bărbat, şi-a împărtăşit experienţa personală interpelându-l pe omologul său ungar. El a reamintit despre o cină petrecută cu soţul său şi cu premierul ungar la Budapesta în urmă cu mai mulţi ani, exprimându-şi regretul să constate că „nu mai este acelaşi Viktor Orban”.

„M-a dezamăgit mult şi i-am spus că este trist” că se întâmplă asta, a explicat vineri Bettel, care a subliniat cu o zi în urmă că „acceptarea de sine (ca homosexual) este deja foarte grea, aşa că stigmatizarea face totul şi mai greu”.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *