Miting la București. Primarul din Băile Tușnad: „Avem probleme mari și trebuie găsită o soluție.”

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba (UDMR), anunţă organizarea unei manifestaţii, în faţa sediului Ministerului Mediului, pentru susţinerea iniţiativei ministrului Tanczos Barna referitoare la intervenţie rapidă în cazul urşilor care intră în localităţi.

Într-o postare pe Facebook, Borboly Csaba îi îndeamnă pe toţi cei care cred că situaţia conflictelor dintre om şi carnivorele mari a devenit insuportabilă, să vină marţi, 29 iunie, la Bucureşti, la sediul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor.

„Noi credem că sănătatea omului şi protecţia omului în această ţară trebuie să fie primordiale. De aceea, îi invităm pe toţi cei care cred că în acele judeţe unde conflictele între carnivorele mari şi om sunt deja nesuportabile şi deja viaţa oamenilor este în pericol, vă rog să veniţi marţi, 29 iunie, în faţa Ministerului Mediului, ca să ne arătăm forţa şi să încercăm să convingem pe toţi decidenţii că trebuie să se alinieze la demersurile propuse de UDMR, de domnul ministru Tanczos Barna şi aceste demersuri trebuie să ştiţi că sunt atât în favoarea omului cât şi în favoarea speciei.

Deja, vorbim de sute de urşi habituaţi care trăiesc între oameni. Nu credem că Directiva Habitat şi chiar toate aprecierile specialiştilor în privinţa urşilor bruni carpatini ar fi aceea că aceste animale protejate ar trebui să trăiască în rândul populaţiei, lângă copiii noştri, în grădiniţe, în şcoli, în străzi şi trebuie să fie luate, foarte urgent, foarte multe măsuri”, a afirmat Borboly Csaba, într-o înregistrare video, pe pagina sa de socializare.

Primarul din Băile Tușnad vine la București

Butyka Zsolt a afirmat, în exclusivitate pentru transparentnews.ro, că urșii au devenit un pericol pentru populația din zonă.

„Văd că tot încerc, tot punem dosare, dar ursul vine și noaptea. Acum a intrat în trei locuri. Pe data de 29 o să mergem la București, ca să vadă lumea că noi chiar existăm, că nu vorbim numai prin ziare sau prin telefon. Avem probleme  mari și trebuie găsită o soluție. Vrem să participăm și noi la miting.  Voi veni cu viceprimarul 100%.

Mergem cu mașina, fără scandal…venim numai ca să vadă lumea că suntem oameni care trăim în țară și nu avem, conform Constituției, dreptul la libera circulație.

De asemenea, primarul Butyka Zsolt susține, că urșii nu trebuie împușcați, dar trebuie găsită o soluție pentru protejarea locuitorilor din Băile Tușnad.

„Eu, atâta sper, ca ursul acesta cu trei pui să fie scoasă din Băile Tușnad. Să fie relocată în altă zonă, unde să nu fie locuitori. Noi niciodată nu am cerut împușcarea. Am cerut numai realocare, să ne scape cineva de ursoaica cu trei pui. Și în timpul zilei vin în oraș. Lumea este panicată. Așa cum a intrat și la grădiniță, în noaptea asta a incercat să intre și la școală. A spart jumătate ușa. Noi nu vrem să fie împușcată…am zis să facem cumva să trăim și noi ca în Câmpulung Muscel sau Calafat, adică să avem și noi dreptul la libera circulație.

Festivalul de la Tusvanyos nu mai are loc

„Cauza este că festivalurile astea se organizează cu 3-4 luni înainte. Trebuie să faci contracte cu cântăreții, cu tot. Noi, acum trei săptămâni eram zonă izolată, zonă roșie. Am avut drept exemplu, că două persoane erau flotante în Băile Tușnad, dar din cauza asta eram zonă roșie. Ăsta este motivul și nu se știa exact legea. Până nu ne dă drumul conform legii, care trebuie respectată, nu poți să faci nimic. Acum, deja e prea târziu…nu se poate organiza într-o lună jumate”, a mai spus primarul.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *