Ungaria l-a decorat pe ministrul rus al industriei și comerțului, în semn de recunoștință

Ca semn al recunoaşterii rolului remarcabil pe care l-a avut în campania de vaccinare împotriva Covid-19 din Ungaria, Péter Szijjártó, ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior, a oferit, marţi, Crucea Medie a Ordinului de Merit al Republicii Ungare lui Denis Manturov, ministrul rus al industriei şi comerţului, la Ekaterinburg, în Rusia.

„Ungaria a primit două milioane de doze de vaccin Sputnik V,
din care 99% au fost administrate, adică aproximativ un milion de
persoane au fost imunizate. În ianuarie , după lungi și serioase negocieri, contractul a fost semnat … Am primit 2 milioane de doze de Sputnik V la timp. Aproape un milion de cetățeni maghiari au fost vaccinați cu el. Fără acestea, nu am fi fost în măsură să realizăm cea mai rapidă campanie de vaccinare din Uniunea
Europeană, în care am vaccinat 65% din populaţia adultă”, a afirmat
Péter Szijjártó.

Acesta a subliniat că, după consultări intense, s-a ajuns la un
acord cu Manturov cu privire la achiziţionarea vaccinului, într-un
moment în care existau încă multe incertitudini legate de
capacităţile de producţie.

Ministru rus, la rîndul său, a subliniat importanța Ungariei în furnizarea de componente pentru ventilatoare pentru Rusia, și -a exprimat speranța pentru o cooperare economică activă a relațiilor dintre țări.

„Sunt foarte recunoscător pentru o astfel de evaluare a activității noastre comune în toate domeniile”, a menționat Manturov.

Ungaria este prima țară UE care a înregistrat Sputnik V. În luna mai , ambasada rusă la Budapesta a anunțat că Ungaria a primit toate dozele contractate de la Rusia . De asemenea, se spune că Budapesta discută cu Moscova despre fabricarea internă a vaccinului .

Între timp, aprobarea Sputnik V în cadrul Uniunii Europene a fost marcată de controverse, în timp ce diverși oficiali și politicieni s-au pronunțat împotriva utilizării vaccinului rus din diferite motive. Rusia , la rândul său, a ridicat problema unei posibile prejudecăți politice împotriva vaccinului, că eficacitatea sa avansată a fost dovedită în studiile clinice.

Maghiarii vaccinați cu Sinophram și Sputnik, cel puțin un milion la număr, ar putea avea greutăți dacă vor dori să iasă din țară spre vestul Europei vara aceasta.

Și asta deoarece statele UE acceptă fără probleme doar persoanele vaccinate cu serurile aprobate de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), adică Pfizer, Moderna, AstraZeneca și Johnson & Johnson. Pentru cei vaccinați cu Sputnik și Sinopharm, Budapesta trebuie să negocieze cu fiecare țară în parte.
La eveniment, cei doi miniştri au evaluat exporturile de
vagoane de cale ferată produse în colaborare ungaro-rusă pentru
Egipt, ca fiind un succes comun.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *