Primele rezultate la alegerile parlamentare din Republica Moldova. PAS conduce detașat

La 11 iulie 2021, Republica Moldova a trăit o zi istorică, scrie presa de peste Prut.

În urma alegerilor parlamentare anticipate, pentru prima dată în cei 30 de ani de indenpendență, un partid de centru-dreapta a reușit să obțină majoritatea în viitorul Legislativ. Potrivit rezultatelor preliminare, Partidul Acțiune și Solidaritate a acumulat 52,80%, fiind urmat de Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor cu 27,17% din voturi și Partidul Șor cu 5,74%, care este la limita pragului electoral. Renato Usatîi a demisionat de la Primăria Bălți după ce partidul său nu a intrat în noul Legislativ.

PAS urmează să aibă și majoritatea în noul Parlament, astfel că mandatele de deputat în Parlamentul de la Chișinău ar urma să fie distribuite astfel: PAS – 63 de mandate, BECS – 32 de mandate și PP „Șor” – 6 mandate.

REZULTATE PRELIMINARE ALEGERI PARLAMENTARE anticipate de la 11 iulie din R. MOLDOVA

Primele rezultate la alegerile parlamentare de duminică, 11 iulie, au fost făcute publice.

La alegerile  anticipate, moldovenii au ales între 23 concurenți electorali – 20 de partide politice, două blocuri electorale și un candidat independent. Prezența la vot a fost de 48,41%. Este cea mai mică prezenţă la vot din istoria alegerilor parlamentare de peste Prut, scrie publika.md.

Comisia Electorală Centrală va totaliza rezultatele alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie în cel mult cinci zile de la primirea tuturor proceselor verbale de la secţiile de votare. Ulterior, aceste date vor fi transmise Curţii Constituţionale, care, la rândul său, are la dispoziţie cinci zile pentru examinarea datelor şi expunerea asupra validării rezultatelor scrutinului şi a mandatelor deputaţilor aleşi. Acest lucru trebuie să se întâmple după soluţionarea tuturor contestațiilor depuse de concurenţii electorali în decurs de trei zile după adoptarea hotărârilor CEC.

Partidul Acțiune și Solidaritate – 63 de mandate   52,80% (774 754 de voturi)
Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor – 32 de mandate   27,17% (398 678 de voturi)
Partidul “Șor” – 6 mandate   5,74% (84 185 de voturi)

Usatîi demisionează de la Primăria Bălți

O primă reacție după rezultatele de la alegerile parlamentare anticipate a avut-o Renato Usatîi, care a demisionat din funcția de primar de Bălți. Usatîi nu a reușit să acceadă în Parlament. Acesta  a luat de aproape patru ori mai puține voturi decât Renato Usatîi în calitate de candidat la prezidențialele din toamna lui 2020. Astfel, dacă în primul tur al alegerilor prezidențiale Renato Usatîi a obținut 227.000 de voturi, atunci la parlamentare blocul al căruit lider este a obținut 60.000. 

La mai puțin de o oră de la declarația publică a edilului de Bălți, Renato Usatăi, că pleacă din funcție, s-a și găsit primul candidat, gata să-l înlocuiască. Cel puțin asta afirmă liderul PACE, Gheorghe Cavcaliuc. Drept candidat la următorul scrutin local din Bălți, Cavcaliuc îl propune pe Nelu Straciuc, membru al echipei PACE

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *