La un pas de un dezastru aviatic. Pilotul a întrerupt de urgență misiunea

Un avion militar F-16 Fighting Falcon a aterizat de urgență după ce pilotul a raportat un incident în timpul antrenamentului la Baza Mălina-Smârdan, județul Galați.

Incidentul s-a produs marți dimineață, când pilotul a anunțat o urgență majoră și a întrerupt misiunea.

Deocamdată nu se cunoaște ora la care s-a produs incidentul și nici cauza exactă care a dus la aterizarea de urgență.

Din primele informații, ar fi vorba de vibrații raportate în cursul zborului și care ar fi indicat o posibilă dezintegrare a aparatului după ce a fost lansată o bombă de antrenament. Drept urmare, pilotul a abandonat misiunea și a aterizat de urgență.

Nu au fost înregistrate pagube.

Ulterior, Forțele Aeriene Române au anunțat că pilotul unei aeronave F-16 Fighting Falcon din dotarea Escadrilei 53 Aviație Vânătoare a Forțelor Aeriene Române a raportat marți, 13 iulie, un incident de zbor survenit în timpul executării unor antrenamente cu trageri de luptă aer-sol în zona poligonului Mălina, jud. Galaţi.

Incidentul nu a pus în pericol viaţa pilotului sau a altor persoane, și nici integritatea aeronavei sau a altor proprietăţi şi bunuri de la sol, potrivit Forțelor Aeriene Române.

Din primele informații raportate de pilot, în momentul lansării unei bombe de antrenament, s-a produs desprinderea necomandată a unui rezervor extern de combustibil şi a grinzii de acroşare triple de pe partea dreaptă a aeronavei, materiale care au căzut în zona destinată tragerilor aer-sol din poligon. Conform procedurilor standard în aceste situații, pilotul aeronavei a raportat situaţia de urgenţă și a aterizat în siguranţă pe aerodromul de bază, potrivit comunciatului de presă FAR.

O comisie numită de şeful Statului Major al Forţelor Aeriene analizează cauzele producerii incidentului aviatic în timpul zborului de antrenament. 

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *