Risc major de conflict între SUA și China. Solicitarea expresă a președintelui Joe Biden

Administrația Biden examinează posibilitatea înființării unei linii telefonice de urgență cu guvernul chinez, similară cu așa-numitul „telefon roșu” dintre SUA și Uniunea Sovietică din timpul Războiului Rece, care a permis comunicarea directă cu Kremlinul ca modalitate de a evita războiul nuclear.

Adminisitrația Biden dorește să dezvolte un instrument de comunicare rapidă care ar putea fi inclus într-un efort mai larg de reducere a riscului de conflict între SUA și China.

Ideea înființării unei linii telefonice cu Beijingul datează cel puțin din perioada administrației Obama, deși conceptul nu a fost inclus într-o notă de securitate națională clasificată până în ultimul an al administrației Trump, potrivit unei surse anonime.

Ideea unui „telefon roșu” nu a ajuns încă în atenția Chinei

Oficialii administrației Biden au continuat ideea, au spus sursele, dar rămân numeroase detalii de rezolvat, inclusiv dacă chinezii ar fi de acord să folosească dispozitivul. Potrivit sursei citate, proiectul se află încă la început și nu a fost prezentat în mod oficial Beijingului.

Au existat de mult probleme cu asigurarea unor răspunsuri rapide din partea Beijingului în ceea ce privește problemele urgente, au declarat pentru CNN actuali și foști oficiali americani. Natura sistemului politic chinez implică faptul că majoritatea contactelor, dincolo de angajamentul la nivel de lider, sunt descurajate.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *