Ungaria a fost dată în judecată la CJUE. Care sunt acuzațiile împotriva guvernului condus de Viktor Orban

O nouă procedură de infringement a fost aplicată Ungariei de către Comisia Europeană.

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a fost sesizată de către Comisia Europeană pentru că Ungaria a „restrâns în mod ilegal accesul” la dreptul de azil sub pretextul luptei împotriva pandemiei de COVID-19
Acest demers urmează unei proceduri de infringement (încălcare a legislaţiei Uniunii Europene) lansate în octombrie anul trecut contra guvernului condus de Viktor Orban, ce duce o politică ostilă faţă de migranţi.

Conform dreptului comunitar, ţările membre UE trebuie să le permită cetăţenilor ţărilor terţe şi apatrizilor prezenţi pe teritoriul lor, inclusiv la frontierele lor, să îşi exercite într-o manieră efectivă dreptul de a depune o cerere de protecţie internaţională.

Or, o nouă procedură publicată în iunie 2020 în Ungaria prevede că ”înainte de a putea depune o cerere de protecţie internaţională în Ungaria cetăţenii ţărilor din afara UE trebuie să dea o declaraţie de intenţie în care îşi exprimă dorinţa de a solicita azil pe lângă o ambasadă a Ungariei din afara Uniunii Europene şi de a obţine un permis de intrare special”.

Comisia ”consideră că această regulă este o restricţionare ilegală a accesului la procedura de azil” şi că lupta contra pandemiei de COVID-19, ”care este obiectivul declarat al legii ungare, nu poate justifica o asemenea regulă”.

Ungaria a fost deja condamnată de justiţia europeană pentru încălcarea dreptului UE în materie de azil.

În mai 2020, CJUE a decis că solicitanţii de azil au fost reţinuţi fără un motiv justificat în tabere situate în ”zone de tranzit” de la frontiera cu Serbia. Drept consecinţă, guvernul ungar a ajuns să închidă aceste tabere controversate, ce fuseseră deschise în 2015.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *