Leacuri băbești pentru scăderea colesterolului. Efectele sunt spectaculoase

Trebuie să înțelegem diferența dintre colesterolul care dăunează și colesterolul care aduce beneficii pentru sănătate. 

Hipercolesterolemia reprezintă un nivel ridicat al colesterolului în sânge și apare deseori în combinație cu un nivel ridicat de trigliceride (dislipidemie). Nivelurile mari de grăsimi în sânge sunt asociate cu prezența aterosclerozei, adică depunerea acestora pe pereții vaselor de sânge.

Plăcile de aterom formate îngustează arterele, ceea ce poate cauza infarct de miocard sau accident vascular cerebral. De aceea, hipercolesterolemia prezintă un risc cardiovascular crescut.

Totuși, colesterolul are funcții importante în corp. Cea mai mare cantitate zilnică de colesterol este sintetizată la nivelul ficatului. 

Nivelurile ridicate de colesterol apar în urma unui aport exogen crescut, printr-o alimentație bogată în colesterol, grăsimi saturate și de tip „trans”. Acestea cresc nivelurile de colesterol LDL. În categoria acestor alimente intră carnea grasă, slănina, untul, untura, pielea cărnii de pasăre, uleiul de palmier și de cocos, alimentele fast-food, toate alimentele care au fost supuse procesului de prăjire, dar și alte alimente procesate din comerț care conțin grăsimi saturate sau hidrogenate. Produsele de patiserie, unele margarine, chips-urile, mezelurile sunt alimente ce au în compoziție grăsimi saturate și „trans”.

Leacuri bătrâneşti pentru colesterol

Rostopasca creşte secreţia enzimelor pancreatice,responsabile cu digestia grăsimilor,contribuind astfel la scăderea nivelului de colesterol rău.

Păpădia conţine aminoacizi,carotenoide,substanţe minerale (este remarcabil conţinutul în potasiu),vitamine. Este o plantă cu proprietăţi hipotensoare,depurative,diuretice şi laxative recunoscute,realizând astfel eliminarea din organism a colesterolului şi a deşeurilor metabolice.

Frunzele de măslin trebuie trecute pe lista de leacuri bătrâneşti pentru colesterol. Ele scad colesterolul „rău” (LDL) şi cresc colesterolul „bun” (HDL),dizolvă grăsimile,ajută la neutralizarea radicalilor liberi (efect antioxidant),având un rol important în protejarea pereţilor vasculari. Aceste proprietăţi le conferă eficienţa în tratarea bolilor coronariene,a hipertensiunii şi a aterosclerozei.

Anghinarea are o puternică acţiune de scădere a nivelului de colesterol sangvin,prin  prezenţa compuşilor sterolici.

Usturoiul. Medicina tradiţională recomandă 3-4 căţei de usturoi pe zi,pentru normalizarea colesterolului. Studiile medicale au confirmat faptul că usturoiul poate reduce nivelul grăsimii din sânge cu 5%.

Oţetul de mere şi miere. Iată un alt remediu străvechi,pe care-l ai în cămară, şi care trebuie trecut pe lista de leacuri bătrâneşti pentru colesterol. Trebuie doar să bei înainte de mese un pahar de apă calduţă,în care ai adăugat o linguriţă de oţet de mere şi o linguriţă de miere. Acest remediu face minuni şi în caz de anemie.

Sucul de roşii. Se bea în fiecare dimineaţă un pahar de suc,preparat de preferinţă în casă. Atenuează valorile ridicate ale colesterolului „rău”. Adaugă şi câteva picături de ulei extravirgin de măsline.

Mărul.Conţine o pectină extrem de importantă în eliminarea sărurilor biliare care intervin în fabricarea colesterolului de către organism. Studiile efectuate la Universitatea din Toulouse (Franţa) au arătat că,mâncând două mere pe zi,ne putem reduce nivelul colesterolului şi putem ameliora raportul între colesterolul „bun” şi cel „rău”. Rezultatele sunt şi mai bune dacă mănânci merele cu coajă cu tot.

Peştele, un leac salvator

Peştele gras. Sardelele la cutie sunt,prin excelenţă,un aliment-medicament. Conţin 30 de acizi graşi, dar cu toate astea nivelul lor de colesterol este inferior celui din ouă şi carne. Şi asta nu e tot! 150 grame de sardele pe zi acoperă necesarul cotidian de proteine,de vitaminele D şi E.

Vinetele. Conţin substanţe care pot scădea valorile ridicate ale colesterolului. Se recomandă coacerea lor în coajă,pe foc,ca pentru salata de vinete.

Morcovul crud. Conform unui studiu american,doi morcovi cruzi pe zi,adică circa 200 de grame,sunt suficienţi pentru dimi­nuarea nivelul de colesterol „rău” cu ­10-20%,la persoanele cu hipercolesterolemie.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *