Concediile românilor ar putea fi date peste cap. INSP nu exclude reintroducerea restricțiilor

Institutul Național de Sănătate Publică a publicat miercuri un raport îngrijorător privind evoluția pandemiei din țara noastră.

INSP nu exclude varianta reintroducerii restricțiilor, în contextul în care următorul val epidemic cu tulpina Delta va fi unul ”substanțial în ceea ce privește infecțiile și spitalizările”.

Principala problemă este acoperirea vaccinală, care nu depășește 40% la nicio grupă de vârstă. Mai mult, din categoria cu cel mai mare risc, doar un român din trei s-a imunizat.

Estimări privind evoluția cazurilor Covid-19

În prezent, situația la nivel național a cazurilor de COVID-19 este stabilă, cu un trend descendent în ultimele 60 de zile, atât în ceea ce privește numărul de cazuri confirmate, cât și cel al deceselor, ratei de pozitivare și numărului de pacienți internați la terapie intensivă.

Totuși, la nivel internațional situația este mai gravă, din cauza apariției unor noi variante de virus. În aceste condiții, la sfârșitul lunii iulie 2021 se estimează că în România se vor înregistra, în medie, între 20 – 200 cazuri noi pe zi, arată sursa citată. 

Acoperirea vaccinală din România

Analiza INSP arată că până în prezent acoperirea vaccinală în România nu depășește 40% la nicio grupă de vârstă.

În ceea ce privește grupele de vârstă cu risc de dezvoltare a unor forme mai severe de boală (peste 60 de ani), în medie 1 din 3 persoane eligibile a ales să se vaccineze.

”O acoperire vaccinală ridicată este importantă pentru a permite desfășurarea în condiții de siguranță a activităților in urma ridicării restricțiilor; fiecare persoană vaccinată va contribui la reducerea impactului virusului asupra lor și asupra comunității.
Toate persoanele eligibile pentru vaccinare ar trebui să depună toate eforturile pentru a se vaccina, atât cu prima, cât și a doua doză de vaccin”, atrage atenția INSP.
Acoperirea geografică – deși doar în 2.3% din unitățile administrativ teritoriale se înregistrează acoperiri vaccinale ce depășesc 30%, se observă un progres al vaccinării în ultima lună, conform INSP.

Vârful vaccinării în România a fost atins în aprilie 2021, în ultimele 30 de zile înregistrându-se o medie de 10.000 de persoane pe zi, dintre care jumătate aleg vaccinul monodoză.

Avertizarea INSP

Reprezentanții INSP avertizează că, având în vedere potențialul de evoluție a variantei Delta în Romania și acoperirea vaccinală scăzută în rândul persoanelor la risc, este necesar ca unele restricții sa rămână în vigoare în continuare. Printre cele mai necesare ar fi obligativitatea portului măștii de protecție în zone aglomerate, piețe, magazine, transport în comun. Restricțiile privind reîntoarcerea din călătorii internaționale vor trebui să rămână în vigoare și în perioada următoare, mai spun reprezentanții INSP.

Conform acestora, decizia de renunțare la aceste restricții va depinde de ”imaginea epidemiologică internațională și internă, de prevalența și localizarea oricăror variante de îngrijorare, eficacitatea vaccinurilor asupra acestor variante și impactul variantelor asupra transmisibilității, spitalizărilor și deceselor, precum si de progresul campaniilor de vaccinare atât la nivel național, cat si internațional”.

”În cazul constatării răspândirii unei variante de virus care prezinta abilitatea de a eluda răspunsul imun datorat vaccinării nu se va putea exclude posibilitatea de reimpunere de restricțiilor economice și sociale la nivel local, regional sau național”, mai spune INSP.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *